2 min lukuaika
Uuden työn alkuun pandemian varjossa
Ohjelmistokehittäjä Shi Zhen aloitti työt Vincitillä maaliskuun alussa juuri ennen koronaviruspandemian puhkeamista. Haastavista olosuhteista huolimatta hommat pääsivät nopeasti hyvään alkuun Vincitin pitkälle mietityn perehdytysprosessin ansiosta.
Helpompiakin alkuja on nähty
Shi myöntää, että pandemia toi omat haasteensa uudessa työpaikassa aloittamiseen: ”Olin tottunut lähtemään toimistolle joka päivä, mutta yhtäkkiä niin ei enää voinutkaan tehdä. Perehdytyskin jatkui etänä parin ensimmäisen viikon jälkeen.”
Vincitin perehdytysjakson keskiössä on uusille työntekijöille suunnattu perehdytys-Trello, joka sisältää 64 perehdytyksen kannalta olennaista tehtävää. Osan tehtävistä hoitavat muut vincitläiset, mutta suurimman osan uudet työntekijät voivat hoitaa itse – omaan tahtiinsa ja omien projektiensa ehdoilla.
Vaikka perehdytys on huolellisesti suunniteltu ja järjestetty, siihen oli pakko tehdä muutoksia koronan vuoksi. Esimerkiksi uusien kollegojen tapaaminen sekä kahvi- ja kakkutarjoilun lomassa hoidetut uusien työntekijöiden esittelyt piti hoitaa verkossa.
”Onneksi työkaverit auttoivat alusta asti, ja uusiin kollegoihin oli helppo tutustua Google Meetissä hoituneiden kahvitaukojen aikana,” Shi sanoo ja nauraa: ”Vaikka etätyöskentely tuntui aluksi raskaalta, nyt päivittäinen toimistoon lähtö tuntuisi oudolta.”
Tuore vincitläinen
Shi on työskennellyt Vincitillä ohjelmistokehittäjänä nyt noin puoli vuotta. “Ystäväni suosittelivat Vincitiä, joten otin neuvosta vaarin ja lähetin hakemuksen”, Shi kertoo. Koko rekrytointiprosessi sujui nopeasti, ja kohta Shi aloitti työt Helsingin toimistossa.
Tällä hetkellä Shi työskentelee hyväntekeväisyysprojektin parissa: ”Kyseessä on alusta, joka auttaa pakolaisia saapumaan Suomeen. Projekti tuntuu mielekkäältä, sillä pääsen auttamaan muita työni kautta.”
”Lisäksi olen mukana itselleni uudenlaisessa projektissa. Asiakas sijaitsee Saksassa, ja tiimin jäsenet työskentelevät eri aikavyöhykkeillä. Ensimmäinen iso haaste olikin löytää sopiva aika tapaamisille. Meidän piti käydä läpi myös asiakkaan rekrytointiprosessi, ennen kuin saimme luvan aloittaa.”
Miksi Vincit?
Vincitillä työskentelyn parasta puolta kysyttäessä vastaus tulee heti: ”Läpinäkyvyys. Palkkamalli ja kaikki edut ovat erittäin läpinäkyviä”, Shi sanoo. ”Koronan aikana tiedotus on ollut jatkuvaa ja sisäinen viestintä on ollut mutkatonta ja rehellistä.” Hän muistelee myös etuovelleen eräänä päivänä ilmestynyttä hedelmäkoria: ”Kriisi on osoittanut, miten paljon yritys arvostaa työntekijöitään.”
Työntekijät todella ovat Vincitin kulmakivi. Uskomme vahvasti, että tyytyväisten asiakkaiden salaisuus piilee tyytyväisissä työntekijöissä, ja haluamme olla tukena työntekijöidemme arjessa – erityisesti näinä epävarmuuden aikoina.
”Tietämyksen päivittäminen ja tiedon jakaminen on helppoa Univincityn ja Competence Development -kehitysbonuksen ansiosta,” Shi sanoo. Univincity on Vincitin sisäinen koulutusyksikkö, joka tarjoaa opinto- ja lukupiirejä, perinteisempiä koulutuksia sekä level up -koulutuksia pienryhmille. CompDev-bonus taas voidaan hyödyntää kehittämällä omaa osaamista vapaa-ajalla: jos työntekijällä on meneillään oma ohjelmointiprojekti tai jos hän haluaa päivittää taitojaan työajan ulkopuolella, Vincit korvaa käytetyn ajan enintään kymmenen tunnin ajalta kuukaudessa.
Ohjelmointi on kuin matemaattisten ongelmien ratkomista
Myös Shin isä on ohjelmistokehittäjä, joten ohjelmointi tuli tutuksi jo lapsuudenkodissa. Numerot ja kirjaimet vetivät Shitä puoleensa jo pikkutyttönä. Shin mielestä ohjelmoinnin innostavinta antia on ongelmanratkaisu: ”Ohjelmointi on kuin matemaattisen ongelman ratkomista. Kun ratkaisu lopulta löytyy, tunne on uskomaton.”
“Ohjelmointi myös auttaa ihmisiä monissa arjen pulmatilanteissa,” Shi sanoo ja jatkaa: ”Koronapandemia on osoittanut, kuinka tärkeää yritysten on digitalisoida toimintansa.” Esimerkiksi verkkokuluttaminen on lisääntynyt huomattavasti korona-aikana, ja ostosten keskittäminen verkkoon vain jatkuu. ”Uskon vakaasti, että ohjelmistokehityksellä voidaan luoda parempaa tulevaisuutta. Siksi ohjelmoinnista onkin tulossa yhä keskeisempi taito,” Shi pohtii.
Tykkäsitkö artikkelista?
Anna pienet aplodit!