Pasi Kovanen

Pasi Kovanen

Software with Passion

Poikkesin joitakin vuosia sitten muutaman kerran Helsingin rautatieasemaa vastapäätä olleessa Mäkkärissä. Siellä huomioni kiinnittyi kehitysvammaiseen työntekijään, joka kovalla innolla pyyhki pöytiä, järjesteli tuoleja ja tervehti ystävällisesti hymyillen kaikkia asiakkaita.

Erään kohtaamisen jälkeen aloin pohtia, olisiko Vincitilläkin mahdollisuus palkata kehitysvammainen ihminen. Asian selvitteleminen ei kuitenkaan ollut ihan yksinkertaista.

Googlella löysin Kehitysvammaliiton ja Kehitysvammaisten tukiliiton, ja mietin kumpaan kannattaisi olla yhteydessä. Valitsin edellisen, ja sain vinkin olla yhteydessä Setlementti Tampereen NEO-OmaPolkuun, joka tukee kehitysvammaisten osallisuutta Tampereen alueella. Tapasimme ensin OmaPolun vetäjän Valtterin, jonka kanssa kävimme läpi läjän mielessä olevia kysymyksiä: Millaisia tehtäviä voisimme teettää? Millainen on työaika? Miten palkkaus hoidetaan? Onko ylipäänsä korrektia puhua kehitysvammaisista?

Ensitapaamisen jälkeen Valtteri laittoi pian viestiä, että hänellä olisi meille sopiva kandidaatti: Jarkko. Tapasimme hänet ja sovimme että lähdetään kokeilemaan miten Jarkolta työnteko Hervannan toimistollamme sujuu.

Ensimmäiset viikot olivat opettelua puolin ja toisin, mutta onneksi Valtteri oli tiivisti mukana työnohjaajana. Ajan myötä Jarkon työarki alkoi rullata kun parhaiten sopivat työtehtävät löytyivät. Nyt hän huolehtii esimerkiksi postin hakemisesta, astianpesukoneiden tyhjentämisestä ja täyttämisestä sekä neuvotteluhuoneiden siisteydestä. Työaika on kymmenen tuntia viikossa.

Kuvaaja: Pekka Elomaa

Tampereen esimerkin rohkaisemana myös pääkaupungin toimipisteissämme innostuttiin, ja noin vuosi Jarkon jälkeen aloitti Helsingissä Siiri. Siiri löytyi Helsingin kaupungin kautta.

Palkkaamisen kannattavuutta pohtiessa kannattaa työpanoksen suoran hyödyllisyyden lisäksi huomioida myös yhteiskuntavastuun kantaminen sekä edut työilmapiirille. Kehitysvammaisen palkkaaminen on erittäin tehokas tapa päästä eroon koko henkilöstön mahdollisista ennakkoluuloista ja stereotypioista. Kaikki ihmiset ovat yksilöitä omine vahvuuksineen.

Jarkon unelma on saada jatkossakin asua itsenäisesti ja olla Vincitillä töissä. Jos sinulla on mahdollisuus toteuttaa toisen ihmisen unelma, niin helpoiten pääset alkuun olemalla yhteydessä Kehitysvammaisten Tukiliiton Kari Vuorenpäähän, kari.vuorenpaa@tukiliitto.fi tai 050 3296 170. Helsingin alueella toimivat yritykset voivat olla yhteydessä myös Helsingin kaupungin Tuetun työllistymisen palveluun, työnetsijä Anneli Brandt 040 334 1735.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

  • Manse on monessa edelläkävijä. Nämä työkaverit rikastuttavat varmasti monen työpäivää positiivisesti!

  • Tuula Poikonen

    Tuetun työllistymisen kehityshankkeet alkoivat yli 20 vuotta sitten. Kehitys on ollut hidasta, johtuu monenlaisista asenteista. Monet kunnat ja kuntayhtymät ovat kovin ihastuneita avotyöhön. Ja kun näin on, voimavarat suunnataan avotyöhön, palkkatyön merkitystä ei nähdä. Palkkatyö on mahdollista. Työvalmennukseen on satsattava, panokset saadaa taloudellisina hyötyinä takaisin, henkiset arvot ovat mittaamattomia.

  • Liisa Nuutinen

    Hienoa toimintaa ja edelläkävijyyttä! Arvostan! Olette hyvänä mallina muille 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *