Janette Lehtola

Janette Lehtola

Erilaisten suurempien ja pienempien ongelmien ratkaisemisesta nauttiva liikkeenjohdon konsultti.

Vuonna 2015 Vincitille hakiessani jännitin, tartutaanko vesille heittämääni syöttiin. Annetaanko opintojensa alkupuolella olevalle tilaisuus näyttää, mihin pystyy? Onnekseni Vincitillä on periaatteena tarjota mahdollisuus, kun oikean tyyppinen persoona sattuu kohdalle. Näin minunkin kohdallani toimittiin ja pääsin aloittamaan työt.

Vastuuta omien toiveiden mukaan

Opiskelemani kaupallinen ala on hyvin kilpailtu ja tuntuu, että menestyminen vaatii uran ensiaskeleiden ottamista jo verrattain varhaisessa vaiheessa. Erityisesti pääkaupunkiseudulla tuntuu vallitsevan vakaumus, että oman alan töihin astutaan jo opiskelijaelämän aikana. On kuitenkin eri asia toimia valmiiksi muotoiltua tehtävänkuvaa täyttävänä riviharjoittelijana kuin työskennellä omien yksilöllisten kiinnostuksen kohteiden parissa. Nuoresta iästä ja verrattain lyhyestä työkokemuksestani huolimatta toiveeni työtehtävistä on huomioitu alusta asti ja vastuut ovat kehittyneet toivomaani suuntaan.

Koenkin, että meillä arvostus syntyy tehdyn työn kautta. Oli työtehtävä alkujaan mikä tahansa, vastuut kasvavat omien tavoitteiden mukaan. Alussa työnkuvani piti sisällään hyvin laajasti erilaisia tehtäviä henkilöstöhallinnosta talouteen. Nyt vajaa kolme vuotta myöhemmin olen työskennellyt matkan varrella muun muassa rekrytoinnin parissa sekä projektien onnistumisen tukemisessa. Vuosien varrella haluni olla aktiivisemmin mukana ratkomassa asiakkaidemme ongelmia ja ohjaamassa heitä digitalisaation mahdollistamilla poluilla on vahvistunut ja tätä haavetta pääsenkin edistämään seuraavaksi osana strategisen konsultoinnin tiimiä.

Tämä kehittymisen mahdollisuus on ollut yksi suurimmista arvostamistani asioista Vincitillä. Opiskelu ei ole työntekijää määrittävä tekijä, vaan se mitä osaat ja mistä olet kiinnostunut. Voit yhtä hyvin harjoitella alan periaatteita ensimmäisessä projektissasi, olla tietyn aihepiirin erityisosaaja jonka puoleen muut kääntyvät tai toimia projektinvetäjän roolissa tiimissä, jossa muilla on vuosien tai vuosikymmenien kokemus alalta.

Töitä ja opintoja toistensa lomassa

Aamulla töihin, ulos lounaalle, siitä yliopistolle luennolle ja iltapäiväksi takaisin toimistolle. Harjoitustöitä ja tutkielmia on tullut tehtyä toimistolla viime hetken deadline-paniikissa lukemattomia kertoja. Opintojen ja töiden yhdistäminen onkin omanlaisensa haaste, sillä paineet molemmista suunnista vaihtelevat jatkuvasti. Mahdollisuus tehdä töitä opintojen rinnalla voi vaihdella viikko- ja jopa päivätasolla.

Onneksi meillä luotetaan siihen, että jokainen onnistuu suunnittelemaan työaikansa itsenäisesti ilman sen kummempaa hyväksyttämistä kenelläkään. Tärkeintä on, että kalenterini on ajan tasalla ja tiimiläisten kesken on tiedossa, milloin olen paikalla ja milloin poissa. Kun yhteiset viestinnän ja tiedonkulun käytännöt on sovittu, eivät vaihtelevat työajat aiheuta haasteita yhdessä tekemiselle.

Opintojen loppuunsaattaminen suurinpiirtein tavoiteajassa on ollut aina tavoitteeni ja näen, että joustava työkulttuuri edesauttaa tätä valtavasti. Töitä onkin organisoitu sen mukaan, että koulu on prioriteettilistan kärjessä ja työ vasta seuraavana. Toisaalta, vastaavasti yrityksen joustavuuden takia olen aina halunnut antaa Vincitille täyden työpanokseni, kun siihen on ollut mahdollisuus.

Vaikka moni työpaikka palkkaa opiskelijoita, harva organisaatio tarjoaa vastaavanlaisia kehittymisen mahdollisuuksia nuorille osaajille, puhumattakaan siitä, että opintojen loppuun saattamista aidosti tuetaan. Itse näen, että se on kuitenkin pitkällä aikavälillä kaikkien etu.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *