Juuso Holm

Juuso Holm

Operations Lead

juuso.holm@vincit.fi
+358 44 354 5899

LinkedIn

Kun ohjelmistoja rakennetaan projektiluonteisesti, on kokonaisuutta syytä ennakoida ja tarkastella myös sen ihanan vaiheen jälkeen, kun projekti on niin sanotusti taputeltu. Tarjoan tässä artikkelissa muutaman ajattelun arvoisen ajatuksen ohjelmistokehityksen kuherruskuukauden jälkeiseen aikaan.

Viime päivinä on taas saanut pohtia ohjelmistoprojektien jatkuvuudenhallintaa ja vastailla siihen liittyviin huoliin ja kysymyksiin. Tässä ajan hetkessä ymmärrettävästi henkilöriskit ovat pinnalla, ja nyt kaksi selkeää ilmiötä nousee toistuvasti esiin. Ilmiö yksi: henkilömäärältään pieni devops-tiimi, joka vastaa itsenäisesti jonkin, kenties laajankin kokonaisuuden kehittämisestä ja ylläpidosta. Ilmiö kaksi: “no se joku Make tän koodasi”. Ja sitten siitä jonkun Maken tekeleestä tuli ikään kuin puolivahingossa liiketoimintakriittinen. Onneksi molempiin huolenaiheisiin on olemassa hyvät ratkaisut, ja niitä on juuri nyt oikea aika pohtia.

Mitä pienempi tiimi, sitä todellisemmat riskit

Devops-filosofian mukaisesti kehitystiimi vastaa oman tuotoksensa operoimisesta ja ylläpidosta. Ajatus on hyvä, se toimii monessa tapauksessa erinomaisesti, mutta tuo toki mukanaan omat haasteensa. Blogit tursuavat menestystarinoita maailmalta. Luemme Googlen, Netflixin, Spotifyn ja kavereiden ylivertaisista kokemuksista ja käytännöistä. Juuri näin meidänkin pitäisi toimia! Sitten tulee eteen skaalaero. Esimerkiksi henkilöriskiä on huomattavasti helpompi hallita, kun pyöritetään satoja tai tuhansia kehittäjiä tiimeissä. Jos tiimejä on yksi ja sen koko on neljä henkilöä, dynamiikka on väistämättä hyvin erilainen. 

Toinen devops-haaste liittyy kehitettävän softan elinkaarivaiheeseen. Loppujen lopuksi vain pientä osaa ohjelmistoista on tarkoituksenmukaista kehittää jatkuvasti suurella kapasiteetilla projektimoodissa, vaan ne siirtyvät elinkaaressaan ylläpito- ja pienkehitysmoodiin. Usein ei ole kannattavaa sitoa edes yhtä kokopäivästä ihmistä kehittämään ja ylläpitämään ohjelmistoa. Siinähän sitä vasta henkilöriskiä onkin.

Digitaalinen elinkaari ei ole pelkkää sanojen suhinaa

Näihin haasteisiin lähdimme Vincitillä kehittämään vastausta, ja siitä muodostui Vincit DiPS (Digital Platform Services) -palvelukokonaisuuden ydin. Pyrimme turvaamaan asiakkaillemme ohjelmistoinvestointien tuoton koko niiden elinkaaren läpi, poistamaan nimenomaan henkilöriskejä ja takaamaan asiakkaillemme mahdollisuuden jatkokehittää ohjelmistoaan asiakkaan valitsemalla intensiteetillä.

No entä Maken tekeleet? Ei hätää, niihin pätee pitkälti sama keinovalikoima. Välissä joudutaan tosin tekemään hieman niin kutsuttua ohjelmistoarkeologiaa. Kaikkein siisteimmät tyypithän meillä siis jopa ihan tykkää tehdä tätä työtä. Käytännössä siis takaisinmallintamaan jokin ohjelmisto riittävälle tasolle, että sen jatkuvuus ja mahdollinen jatkokehitys tarpeen mukaan voidaan taata. 

Jos haet softainvestoinnillesi tuottoa ja haluat minimoida riskejä matkan varrella, uskon, että meillä voisi olla juteltavaa. Soita siis minulle mieluummin nyt, kuin silloin, kun on jo kiire.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!