2 min lukuaika
On hienoa pitää maailma pyörimässä
Petri Lahden teknologinen herääminen tapahtui 80-luvun alussa, kun kirjastosta löytyi innostava kirja ja joulupukin säkistä ZX Spectrum. Nyt koodaamisen taitava järjestelmäylläpitäjä huolehtii, että asiakkaiden maailma pyörii. Ja kun vastuu ei paina, intohimoinen ”laivahörhö” lähtee saaristoon ja nauttii erilaisten alusten hienouksista.
Normipäivä on aina uuden näköinen
Petri työskentelee Vincitin DevOps & Platform Services -tiimissä, joka vastaa ylläpito- ja jatkokehityspalveluista. Asiantuntijan työnkuvaan kuuluu käydä läpi asiakkailta tulleita yhteydenottoja, seurata tikettijärjestelmiä, valvontamonitoreita ja palvelinten lokeja sekä tehdä tarvittaessa erilaisia ylläpitotoimenpiteitä.
”Tämä on mukava yhdistelmä työskentelyä koneiden sekä järjestelmien ylläpitäjien ja käyttäjien kanssa. Tilanteet muuttuvat jatkuvasti, eikä päivystyspäivän aamuna koskaan tiedä millaisia haasteita on edessä. Juuri se tekee tästä työstä mielenkiintoisen ja kannustaa pysymään huikeaa vauhtia kehittyvän alan mukana.”
ABC 80 sytytti kipinän
Petrin kiinnostus laivoihin alkoi jo 3-vuotiaana, kun poika pääsi äitinsä kanssa ensimmäisen kerran Ruotsin risteilylle. Sen jälkeen Petri on liikkunut Turun ja Ahvenanmaan saaristossa ja erilaisilla lautoilla omien sanojensa mukaan paljon. Ura koodirivien ja järjestelmien parissa puolestaan starttasi Halikon kirjastosta, josta löytyi sattumalta eräs kiinnostava kirja.
”ABC 80 oli ruotsalaisten suunnittelema ja Luxorin valmistama henkilökohtainen tietokone, joka tuli markkinoille 80-luvun alussa. Se maksoi niin tolkuttomasti, ettei sellaiseen ollut juuri kenelläkään varaa. Konetta käsittelevä opas osui kuitenkin käteeni kirjastossa. Se oli jotenkin niin hieno ja aloitti prosessin, joka päätyi myöhemmin yliopistoon tietojenkäsittelyopin pariin ja lopulta näihin hommiin.”
Yhteiskunnallisesti merkittävä työ motivoi
Vincitillä Petri valvoo monien yhteiskunnallisten toimijoiden järjestelmiä, ja vastuu tuo työnkuvaan oman kiinnostavan lisänsä. Merkityksellinen rooli myös motivoi, eikä syitä töihin lähtemiseen tarvitse keksiä väkisin.
”Jos tiettyihin meidän ylläpitämiin järjestelmiin tulee häiriöitä, se voi tarkoittaa isoa katkoa esimerkiksi tiedonvälitykseen tai ikäviä ongelmia monien tavallisten ihmisten talouteen. Joillakin toimialoilla myös liiketoiminnan tappiot voivat olla melkoiset jo muutaman tunnin aikana, mikäli kriittisen järjestelmän ongelmat estävät tilaukset tai koko toiminnan.”
Erilaisten osaajien hieno symbioosi
Vincitillä omaan työhön saa vaikuttaa Petrin mukaan hyvinkin paljon. Joustavuuden ja mukavien etujen rinnalla parasta on kuitenkin monipuolinen kokoelma alan ihmisiä, joiden kanssa ongelmia ratkotaan.
”Meillä kaikki auttavat mielellään toisiaan ja itsekin käännyn usein devausprojekteissa työskentelevien kavereiden puoleen. Yhdessä kokeilemme erilaisia työkaluja, ja koska itselläni on ohjelmointitausta, pystyn jakamaan näkemystä myös toiseen suuntaan. Lisäksi täällä panostetaan porukan yhteen hitsaantumiseen myös työnantajan suunnasta. Edelliset Team Building Seminar -reissut tehtiin Budapestiin sekä Amsterdamiin – ja molemmissa tuli oltua mukana.”
Kohti uusia tuulia ja DevOps-juttuja
Viime aikoina saaristo- ja laivamatkat ovat olleet hieman jäissä, mutta laivalle Petri aikoo lähteä taas mahdollisimman pian. Oman osaamisen kehittämisen seuraavat stepit puolestaan kohdistuvat DevOps-juttuihin.
”Tämä työ on jatkuvaa uuden opettelua ja ammattitaidon syventämistä. Hienointa olisi, jos asiakkaiden järjestelmissä esiintyvät häiriöt osattaisiin estää jo etukäteen. Tietenkään se ei aina onnistu, koska hyvin usein ongelmat johtuvat ulkopuolisista järjestelmistä. Toisaalta mitä paremmin ymmärrämme asioiden syitä ja yhteyksiä, sen vähemmän edessä on järjestelmäkarikoita.”
Kiinnostaisiko työt Vincitillä modernin ylläpidon parissa? Haemme DevOps & Platform Services -tiimiin lisää osaajia, tule Petrin työkaveriksi!
Tykkäsitkö artikkelista?
Anna pienet aplodit!