3 min lukuaika
Koodia ja designia käsi kädessä
Minna Viitanen työskentelee Vincitillä hybridiroolissa, jossa yhdistyvät hänen molemmat kiinnostuksen kohteensa: ohjelmistokehitys ja UX design. Koodaamisen ja käyttäjäkokemussuunnittelun lisäksi Minna suhtautuu intohimoisesti musiikkiin, jonka parissa vapaa-aika menee melkein kokonaan. Minna esiintyy Vincitin omassa bändissä ja onpa hänet nähty myös The Voice of Finlandissakin.
Plan B vei ohjelmistokehityksen pariin
Musiikki on aina ollut Minnan sydäntä lähellä, ja alun perin hänen haaveissaan olikin muusikon ura. “Lukiossa aloin kuitenkin pohtia, että ura musiikin parissa ei ehkä ole se kaikista varmin vaihtoehto, joten oli keksittävä myös varasuunnitelma”, Minna toteaa.
Musiikin lisäksi Minna on aina pärjännyt hyvin matematiikassa ja fysiikassa – sekä tietokoneiden kanssa, ja sen vuoksi Plan B:ksi syntyi hakea opiskelemaan Tampereen Teknilliseen yliopistoon. Kiinnostus teknisiin laitteisiin heräsi jo lapsuudessa elektroniikkasuunnittelijana toimivan isän myötä. Kotona Minna pääsi näkemään erilaisten laitteiden mikropiirejä ja niiden valmistusta, mikä oli pienen tytön mielestä äärimmäisen kiehtovaa.
Kesätyö johdatti Vincitille
Työt ohjelmistokehityksen parissa Minna aloitti kuutisen vuotta sitten. Vincitille Minna päätyi kesätöiden kautta ja kesän jälkeen työt jatkuivat opintojen ohessa. “Aluksi tein hommia fronttidevauksen parissa ja siitä työskentely jatkui luonnollisesti fullstack-tekemiseen”, Minna kertoo.
Bäkkäripuoli ei kuitenkaan ollut Minnan juttu. Oikeastaan oma suunta on alkanut kirkastua vasta hiljalleen työkokemuksen karttuessa. “Vasta Vincitillä olen ymmärtänyt, missä olen hyvä ja minkälaisten asioiden parissa haluan tehdä töitä”, Minna lisää.
Devaaja, designer vai molempia?
Koodaamisessa Minnaa on aina kiinnostanut käyttöliittymien tekeminen, koska siinä saa heti jotain näkyvää aikaiseksi. Koodaamisessa innostaa myös luova ongelmanratkaisu. “Tykkään jopa enemmän ongelmien pähkäilyvaiheesta. Yleensä ratkaisun jälkeen oma innostus laantuu”, Minna lisää nauraen.
Javascript on Minnan äidinkieli. Viime aikoina koodissa on vilahdellut React, mutta myös ClojureScript/Reagent. Nämä ovat istuneet Minnan ajatusmalliin hyvin. Töitä Minna on tehnyt pääsääntöisesti web-projektien parissa, mutta mukaan on myös mahtunut mobiiliprojekteja.
Tällä hetkellä Minna työskentelee mielenkiintoisessa hybridiroolissa, jossa yhdistyvät sekä devaus että design. Minnan tavoitteena onkin sitoa design ja devaus tiiviimmin toisiinsa auttaakseen design- ja devaustiimin keskinäistä työskentelyä. “Yhteistyötä vahvistamalla ja kuiluja poistamalla luodaan käyttäjille entistä parempaa käyttäjäkokemusta”, Minna toteaa.
Monipuoliset työmahdollisuudet vetoavat
Vincitillä työskentelyssä parasta ovat monipuoliset työmahdollisuudet. “Meillä tuetaan paljon siinä, että jokaiselle löytyisi mielekästä tekemistä. Ja ylipäätään kuunnellaan sitä, mitä ihmiset haluavat”, Minna kertoo. “Toki täytyy myös olla rohkeutta avata suunsa ja kertoa, mitä haluaa tehdä”, Minna lisää.
Monipuolisen tekemisen lisäksi Minnalle on tärkeää, että hän voi itse päättää omista aikatauluistaan ja tehdä töitä mistä haluaa. Esimerkiksi kahviloissa on mukava tehdä töitä, koska siellä on helppo pitää luova tuumaustauko ihmisiä katsellen.
Minnan työssä haastavaa on se, että välillä on monta eri hattua päässä. Toisaalta se taas tuo työhön sopivasti lisämaustetta. “Tylsistymään ei ainakaan kerkeä”, Minna naurahtaa.
Tärkeintä on oma motivaatio ja halu kehittyä
Minnan mielestä kenestä vain voi tulla hyvä koodaaja. Looginen päättelykyky toki auttaa tässä ammatissa, mutta tärkeintä on kuitenkin oma motivaatio ja halu kehittää omaa osaamistaan. “Jos esimerkiksi käyttöliittymäpuoli alkaa kiinnostaa, kannattaa selailla avoimen yliopiston kursseja ja tutkia netin eri oppimisalustoja”, Minna vinkkaa, “YouTubesta löytyy myös paljon tietoa. Plus tekemällä oppii parhaiten.”
Oman osaamisen kehittämiseen kannustetaan myös Vincitillä. “Meillä on esimerkiksi käytössä Competence Development -bonus, eli jos kehität osaamistasi vapaa-ajalla, saat siitä korvauksen", Minna kertoo. “Lisäksi meillä on tarjolla coaching-palveluita ja mentorointia, jos tarvitset apua omiin urapohdintoihisi”, Minna jatkaa.
“Ehkä koodaajan ydintyyppiä ei edes kannata määritellä liian tarkasti, koska diversiteettiä on hyvä olla tässäkin ammatissa”, Minna miettii. Devaajat tekevät – tai voivat tehdä – myös muutakin kuin pelkkää koodia. Työympäristöstä ja tilanteesta riippuen tulee kohdata asiakkaita sekä muiden alojen osaajia, ymmärtää projekteista ja niiden hallinnasta ja syventyä tuotteen loppukäyttäjän maailmaan. “Kaikessa ei tarvitse olla mestari, mutta erilaisista vahvuusalueista ja kokemuksista voi olla tässä hommassa hyötyä”, Minna toteaa.
Kiinnostaisiko työt Vincitillä? Paina alla olevaa nappulaa ja tutustu avoimiin paikkoihimme.
Tykkäsitkö artikkelista?
Anna pienet aplodit!