2 min lukuaika
Arkkitehtuuria kuusnelosen viitoittamalla tiellä
Niin vain kävi, että isän ostama Commodore 64 loi askelmerkit tulevan järjestelmäarkkitehdin uralle. Pelaamisen lisäksi nuori Hannu Fonselius löysi Basic-tulkin ja teki ensimmäiset ohjelmansa. Kiinnostus koodiin jäi elämään ja nyt työpöydällä on aika paljon isompia projekteja.
Rooli ja vastuut kehittyvät töiden mukana
Työuransa Hannu aloitti ohjelmistokehittäjänä, tosin arkkitehtuuri tuli mukaan melko varhaisessa vaiheessa. Lisäksi matkan varrelle on mahtunut Scrum Master -vastuita ja tälläkin hetkellä Hannu vetää yhtä isoa projektia.
”Nyt käsissä on kaksikin laajaa kokonaisuutta, joista toisessa olen liidaajan roolissa. Projektit ovat jo tuotannossa, eli tällä hetkellä on tärkeää varmistaa, että kaikki etenee sovitusti. Samalla on tehtävä aktiivista jatkokehitystä, mikä on hyvin tyypillistä. Harvoin kun mikään ratkaisu on niin sanotusti lopullisesti valmis. Aina on kehitettävää, isompaa tai pienempää.”
Parasta ei synny hoppuilemalla
Ihmisenä Hannu on kärsivällinen ja analyyttinen, mikä on iso etu koodaavan järjestelmäarkkitehdin työssä. Välillä nimittäin oikean ratkaisun keksiminen vaatii aikaa ja prosessointia yön yli.
”Tässä hommassa ei pidä lannistua tai hermostua, jos jokin asia ei heti onnistu tai ratkea. Järjestelmäarkkitehdin pitää myös pystyä pohtimaan erilaisia suuntia aika laajasti, koska silloin voi tarjota asiakkaalle vaihtoehtoja. Ensimmäiseen ratkaisuun ei kannata jumiutua tai ihastua liikaa.”
Uuden oppiminen on homman suola
Maailma tietojärjestelmien ja niihin liittyvien projektien ympärillä elää Hannun mukaan jatkuvasti. Alalla mennään vauhdilla kohti pilviratkaisuja, eikä tekoälyn laajempi hyödyntäminen ole enää kovinkaan kaukana.
”Kyllä uuden oppiminen on se, mikä motivoi tosi paljon. Erilaisten projektien kautta pääsee aina käsiksi tuoreisiin juttuihin, joten tylsää ei ole. Eikä todellakaan tunnu, että jämähtäisi paikoilleen.”
Pelaaminen kiehtoo edelleen
Luonnossa liikkuminen, hyvä ruoka, kirjallisuus ja pelit. Ne kaikki kuuluvat kiinteästi Hannun vapaa-aikaan, mutta pelaaminen on edelleen se ykkösjuttu.
”Nuorena syttynyt innostus peleihin ei ole hävinnyt. Nykyään pelaan sekä moderneilla koneilla että retroilla. Ja on se vanha Commodore 64 myös edelleen käytössä. Tällä hetkellä tarinalliset pelit miellyttävät kuitenkin eniten, vaikka joskus esimerkiksi Counter-Strike tai Battlefield ovat ihan mukavaa viihdettä.”
Tulevaisuuteen kannattaa vilkuilla
Aikaisemmin mainitut pilvipohjaiset palvelut muuttavat myös järjestelmäarkkitehdin työtä, mutta tarkkaa suuntaa on vaikea sanoa. Hannusta onkin hienoa, että Vincitillä tarjotaan monipuolisesti mahdollisuuksia oman osaamisen ylläpitämiseen ja kehittämiseen.
”Ennustaminen on vaikeaa, mutta aion itsekin mennä pilvipohjaisia ympäristöjä käsittelevään koulutukseen. Näkisin myös, että ohjelmistokehityksessä tullaan hyödyntämään jatkossa entistä enemmän valmisohjelmistoja, joihin sitten integroidaan perinteisiä räätälöityjä ratkaisuja. Ja tämä kaikki vaatii jatkuvaa hereillä oloa myös oman ammatillisen osaamisen suhteen.”
Huippujen kanssa on ilo työskennellä
Ohjelmistokehitys on tiimityötä, jossa jokaisen ihmisen panos ratkaisee. Hannun mukaan asia on Vincitillä hyvällä mallilla, sillä taloon on saatu juuri oikeanlaista osaamista ja henki on hyvä.
”Kun saa tehdä töitä ammattilaisten kanssa, asiat edistyvät. Porukan kokemus näkyy esimerkiksi siinä, ettei aina lähdetä keksimään pyörää uudestaan. Ja tarvittaessa uskaltaa kysyä kollegoilta myös neuvoja, kun tietää saavansa erinomaisia vastauksia.”
Kiinnostaisiko työt Vincitillä? Paina alla olevaa nappulaa ja tutustu avoimiin paikkoihimme.
Tykkäsitkö artikkelista?
Anna pienet aplodit!