Jarkko Järvenpää

Jarkko Järvenpää

Chief Growth Officer

jarkko.jarvenpaa@vincit.fi
+358 40 722 9656

TwitterLinkedIn

2016_06_blogi_tukos_v3IT-alan yleiset sopimusehdotukset saivat viime vuonna päivityksen, kun IT2015-ehdot julkaistiin. Samalla julkaistiin ensimmäistä kertaa erityisehtoja ohjelmistojen toimituksista ketterillä menetelmillä. Kyseiset erityisehdot ovat mielestäni pääosin hyvä pohja sopimukselle ketterästä ohjelmistoprojektista.

Kaksi kohtaa erityisehdoissa jäi kuitenkin päivittämättä ajan tasalle, nimittäin oikeuksien omistamista ja takuuta koskevat lausekkeet. IPR-asiasta kohkattiin jo ehtojen julkaisun yhteydessä riittävästi, joten pureudun tässä kirjoituksessa takuu-lausekkeeseen.

Erityisehtojen mukaan ”Toimittaja sitoutuu korjaamaan veloituksetta asiakkaan toimittajalle takuuaikana kirjallisesti ilmoittamat toimituksen virheet ilman aiheetonta viivytystä.” On kaunis ajatus, että joku pystyisi tuottamaan virheetöntä koodia. Mutta kuka oikeasti julkaisee virheettömiä ohjelmistoja?

En tarkoita sitä, että huonoa koodia tulisi kenenkään sietää. Mutta on selvää, että virheitäkin välttämättä tulee julkaisujen mukana, oli ohjelmistoja kehittämässä sitten toimittajan tai asiakkaan omat asiantuntijat. Vastaan ei ole tullut vielä yhtään yritystä, missä kehittäjiltä vähennettäisiin palkasta julkaisun jälkeen virheiden korjaamiseen käytetty aika.

Fiksumpaa on painotella hyvän käyttäjäkokemuksen ja taloudellisesti järkevän testaamisen välimaastossa ja hyväksyä se että virheitä tulee. Ketterä kehitysmalli auttaa itse asiassa löytämään ne nopeammin ja kustannustehokkaammin. Mutta miten tällaisen ajatuksen voi kirjata sopimukseen? Viimeisin itse käyttämäni muoto on seuraavanlainen:

”Vincitillä ei ole oikeutta veloittaa Asiakasta Asiakkaan Vincitille ilmoittamien tai Vincitin havaitsemien virheiden korjaamisesta eikä takuutyöstä IT2015 EKT-ehtojen kohtaa 11 soveltaen, mikäli virheen voidaan nähdä johtuvan selkeästä huolimattomuudesta tai se voidaan nähdä olevan toteutettu vastoin ammattimaista tapaa, jota Vincitiltä voidaan odottaa.”

Olen hakenut muotoa, mikä suojaa asiakasta meidän huonoilta valinnoilta ja ratkaisuilta, mutta mahdollistaa kuitenkin nopean julkaisusyklin ilman liian hapokasta testausprosessia. Mielestäni se sopii hyvin suurimpaan osaan ohjelmistoprojekteista. Jos sinulta löytyy oma versio, niin kirjoita se kommentteihin ja voimme yhdessä saada aikaan paremman ja laajempaan käyttöön leviävän takuulausekkeen.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!