Pasi Kovanen

Pasi Kovanen

Software with Passion.

Yllä oleva kuva löytyy vuonna 1999 ilmestyneestä Software Estimation -kirjasta. Siinä on verrattu yhden yrityksen projektien arvioituja pituuksia niiden toteutuneeseen kestoon. Muutama hanke on siis valmistunut aikataulussa, yksikään ei ole alittanut arviota, ja keskimäärin projektit menivät jopa yli 150% pitkäksi. Työmääräarvioiden luotettavuudesta on myös aiemmin kirjoitettu 67 %:ssa.

Kirjan ilmestymisestä on kulunut jo 15 vuotta, mutta tilanne tuskin on ainakaan parantunut. Ohjelmistoprojektien monimutkaisuuden jatkuvan kasvun myötä myös työmääräarvioita vinouttava pimeä materia (”tuntemattomia tuntemattomia”) on entisestään lisääntynyt. On mahdotonta etukäteen arvioida tarkasti, kuinka kauan aikaa menee sellaisen asian toteuttamiseen, jota ei ole koskaan aiemmin toteutettu. Mitä suurempi kokonaisuus on kyseessä, sitä suurempi on myös riski että projekti menee runsaasti pitkäksi.

Arvioimisen ja budjetissa pysymisen vaikeutta on myös Daniel Kahneman käsitellyt kirjassaan Thinking, Fast and Slow. Hyvän yhteenvedon aiheesta on kirjoittanut Dan Milstein blogikirjoituksessaan. Lisäksi arvioinneista on paljon keskustelua Twitterissä hashtagilla #noestimates.

Elefantti kannattaa syödä pienissä paloissa, ja ohjelmistokehityksessä siinä auttavat esimerkiksi ketterä kehitys ja MVP. Ne helpottavat tarvittaessa projektin sisällön karsimista ilman budjetin ylittymistä jos projektin koosta on ollut liian optimistinen kuva.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *