Joonas Haapsaari

Joonas Haapsaari

Keväällä 2018 järjestettävän Takaisin oikeisiin töihin -ohjelman mentori Joonas esittäytyy:

Menin oikeisiin töihin jo opiskeluaikanani lähes kaksi vuosikymmentä sitten. Hakeuduin erään, siihen aikaan suomalaisen, teleyhtiön avoinna oleviin Java-kehityshommiin oltuani sitä ennen pari kesää paperiteollisuuden alan yrityksen IT-osastolla. Parin yliopiston koodauskurssin jälkeen koin intohimokseni hajautetut järjestelmät ja silloin uuden, hienon Java-ohjelmointikielen.

Teleyhtiön leivissä pääsin suunnittelemaan ja toteuttamaan verkonhallintaratkaisuja Java-kielellä ja hajautetussa ympäristössä. Pääsin vaikuttamaan asioihin, näin kätteni jäljen, kuulin loppukäyttäjäpalautteen teleyhtiön verkonhallintaosastolta, kasvoin ohjelmistokehittäjänä.

Muutama vuosi myöhemmin pääsin mukaan erääseen pienempään tuoteyritykseen, sinnekin kehittämään Java-pohjaista hajautettua ja vikasietoista verkonhallintaa. Yritys meni kuitenkin nurin, ja sain lähteä. Päädyin suuren sinivalkoisen matkapuhelinyhtiön työntekijäksi. Älypuhelinaika oli juuri alkanut, ensimmäiset kamerapuhelimet olivat juuri tulleet myyntiin.

Matkapuhelinyhtiöllä aloitin projektipäällikön roolissa, jossa vastasin alihankkijan ohjauksesta osana mobiilidatan vallankumousta. Valitettavasti vallankumous peruttiin, ja kyseinen mobiilidatan tuoteohjelma ajettiin alas alle vuodessa. Sen jälkeen siirryin ensin teknologiapäälliköksi ja myöhemmin tuotepäälliköksi, joista Scrum-aaltojen vyöryessä leivottiin ensin tuoteomistajia ja sitten epic managereita. Välillä näin yhä kätteni jäljen valmiissa tuotteissa, mutta nyt suurella viiveellä. Loppukäyttäjiä en enää tavannut enkä kuullut. Aikani kului yhä enemmän vääntämiseen, saman yrityksen ihmisten vakuuttamiseen ja narulla työntämiseen. Ennätykseni taisi olla 12 palaveria kahdeksassa tunnissa, eikä mikään näistä kestänyt alle tuntia.

Tuli YT-neuvottelut, tarjottiin paketteja. Mietin, että palaisin juurilleni web-kehityksen pariin. Kävin työhaastattelussakin, mutta en uskaltanut lähteä ja jättää managerintitteliäni. Oikeasti eniten kuitenkin pelotti se, että en ollut koodannut kuuteen vuoteen, ehkä en osaisi enää. Nolaisin itseni, pettäisin omat odotukseni.

Pari vuotta myöhemmin aukesi uusi mahdollisuus. Sitä ennen minut oli pakkosiirretty suurelle kansainväliselle konsulttifirmalle. Kaiken organisaatiomuutoksen keskellä tartuin mahdollisuuteen ja irtisanouduin.

Oli kahdeksan vuotta siitä, kun viimeksi olin koodannut mitään. Suoritin yhden alkeistason ohjelmoinnin verkkokurssin Udacityssä. Kurssi oli erinomainen, ja mitä tärkeintä, sen jälkeen uskoin taas kykeneväni koodaushommiin.

Sain työpaikan Vincitiltä oltuani yhden päivän työttömänä. Aloitin saman tien asiakasprojektissa koodarina ja kaikki sujui mainiosti. Sain tukea kokeneemmilta ohjelmistokehittäjiltä ja samalla pystyin ammentamaan omasta kokemuksestani erilaisissa organisaatioissa.

Pääsen vaikuttamaan asioihin, näen kätteni jäljen, kuulen loppukäyttäjäpalautteen suoraan asiakkaalta, kasvan ohjelmistokehittäjänä.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *