Pasi Kovanen

Pasi Kovanen

Software with Passion.

Ihmemaa Oz -elokuvassa Dorothy (Judy Garland) kohtaa seurueineen Taikuri Ozin. Taikuri on eräänlainen ilmassa leijuva, kaikkitietävä hologrammihahmo. Dorothyn koira Toto paljastaa kuitenkin verhon takaa vipuja vääntelevän henkilön, joka puhuu mikrofoniin. Suuri ja mahtava taikuri onkin tavallinen mies.

Jo aiemmin mainitussa Lean Startup -kirjassa esitellään oivasti nimetty Wizard of Oz -malli, jota voi hyödyntää esimerkiksi monien tekoälypohjaisten palveluiden MVP:n toteuttamiseen pienillä kustannuksilla. Yksinkertaisuudessaan mallissa korvataan tekoäly ihmisellä.

Applen Siri on palvelu, joka hakee vastauksia luonnollisella kielellä puhuttuihin kysymyksiin. Palvelun toteuttaminen on vaatinut valtavasti työtä ja rahaa.

Sirin Wizard of Oz -MVP olisi voitu toteuttaa siten, että tallennettu kysymys olisi lähetetty ihmiselle. Hän olisi kysymyksen kuunneltuaan laatinut vastauksen ja lähettänyt sen takaisin käyttäjälle. Palvelun vasteaika olisi kärsinyt, mutta MVP olisi mahdollistanut käyttäjien kiinnostuksen mittaamisen ilman mittavaa ohjelmistokehitystä.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *