Juha Riippi

Juha Riippi

Back at Coding

TwitterLinkedIn

Jos olet suunnittelemassa Suomen markkinoille mobiilisovellusta ja kutkuttaa tietää, mitkä ovat tällä hetkellä Suomen suosituimmat mobiililaitteet, tämä kirjoitus on ehdottomasti sinua varten. Tärkein syy kirjoittaa tästä aiheesta on se, että vastaavia tilastoja on Suomesta huonosti saatavilla. Toivottavasti tämä teksti auttaakin sovellusten kohdentamisessa kotimaan markkinoille.

Tässä artikkelissa käytetty data pohjautuu Hesburger-sovelluksen analytiikkadataan ja on jatkoa kahtena edellisenä vuonna julkaistuille postauksille, joissa käydään läpi vuosien 2018 ja 2017 suosituimmat mobiililaitteet. Hesburger-sovelluksella oli Suomessa mittausajanjaksolla 07/19 - 01/20 noin 800 000 uniikkia käyttäjää, joten datan tilastollinen merkittävyys on erittäin hyvällä tasolla.

Globaalit tilastot laitekannoista sen sijaan on hyvin löydettävissä ja voit referenssiksi katsoa ne vaikka täältä:

iOS ja Android

iOS:n osuus on ollut koko vuoden 2019 hienoisessa kasvussa. Mistään dramaattisesta muutoksesta ei voi puhua, mutta vuonna 2018 alkupuolella osuus oli vielä alle 30 % ja nyt liikutaan jo 35 % ympäristössä.

Suosituimmat laitevalmistajat

Ykkössijaa laitevalmistajista pitää tänäkin vuonna Apple. Huawei on pysynyt jo pari vuotta toisella sijalla kirittäjänään Samsung.

Valmistajien osuuksien muutokset joulukuusta 2018 tammikuuhun 2020 ovat:

Eniten osuuttaan vuoden 2019 aikana onnistui kasvattamaan Apple, joka näytti syöneen etenkin Huawein ja muiden pienempien Android-valmistajien osuutta.Pienemmissä valmistajissa Nokia (HMD Global) oli siirtynyt Sonyn ohi 5. Sijalle.

Android-laitteet

Suosituimmat Android-laitteet tammikuussa 2020 olivat:

 1. OnePlus 6
 2. Samsung Galaxy S8
 3. Samsung Galaxy A50
 4. OnePlus 6T
 5. Huawei Honor 10
 6. Samsung Galaxy S9
 7. Huawei Nova 3
 8. Huawei P20 Lite
 9. Huawei P20 Pro
 10. Huawei Honor 8

Näitä laitteita käytti yhteensä 40 % kaikista Android-käyttäjistä. Mikäli olet rakentamassa sovellusten testilabraa, niin tuosta saa kopioimalla hyvän pohjan ostoslistallesi.

Android OS versiot

Oheisessa kuvassa näkyy Android-käyttöjärjestelmän eri versioiden kehitys. Android 4 ja Android 5 -versioiden osuus alkaa olemaan marginaalista ja uuden sovelluksen kehityksen voi huoleti aloittaa siten, että se tukee enää laitteita, joissa on Android 6 tai uudempi. Android 6 osuus oli tammikuussa sekin enää 2,5 %, joten tukea sillekin voi harkita.

iOS-laitteet

Vaikka iOS:n kanssa eri laitevariantit ovat yleensä jokseenkin helpompia hanskata, kuin Androidilla, on Applenkin tuotteiden kanssa hyvä olla hyllyssä oleelliset testilaitteet. Ohessa top-10 iPhonet tammikuussa 2020:

 1. iPhone 7
 2. iPhone 8
 3. iPhone 6s
 4. iPhone X
 5. iPhone 8+
 6. iPhone XR
 7. iPhone XS
 8. iPhone 7+
 9. iPhone SE
 10. iPhone 11

iOS-versiot

Kuten tapana on, iOS:n puolella uusien käyttöjärjestelmäversioiden käyttöönotto sujuu huomattavasti nopeammin kuin Androidilla. Syy tähän löytyy siitä, että Apple hallitsee ja jakelee päivitykset suoraan, kun taas Androidille jokainen laitevalmistaja tekee ne oman aikataulunsa mukaan. Ohessa iOS-versioiden kehitys:

Mitä datasta voidaan päätellä?

Mitään mullistuksia mobiililaitteiden osuuksissa ei 2019 aikana tapahtunut. Apple kasvatti osuuttaan kohtuullisen paljon ja Androidissa valmistajien väliset osuudet pysyivät kutakuinkin ennallaan.

Isointa kuohuntaa vuonna 2019 aiheutti Yhdysvaltojen asettamat estot sikäläisten palveluiden toiminnasta Huawein puhelimissa. Tämä tulee vaikuttamaan siten, että Google Play -kauppa ja Google Mobile Services (viimeksi mainittuihin kuuluvat mm. Kartat ja push-notifikaatiot) eivät enää toimi 2020 aikana myyntiin tulevissa uusimmissa Huawein puhelimissa. Nähtäväksi jää miten tämä vaikuttaa Huawein osuuteen Suomen markkinoilla.

Kiinnostaako lukea lisää mobiilisovelluksiin liittyen? Lataa alta Kaikki mitä olet aina halunnut tietää mobiilisovellusten ostamisesta, mutta et ole uskaltanut kysyä -oppaamme ja tiedät, miten toteutat liiketoiminnalle arvoa tuottavan mobiilisovelluksen.

Lataa ilmainen opas

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!