Pasi Kovanen

Pasi Kovanen

Software with Passion.

Ohjelmistoprojektia tilatessasi varmista, että saat haltuusi kaiken projektiin liittyvän materiaalin (esimerkiksi ohjelmiston lähdekoodin ja grafiikat). Lisäksi sopimusehdoissa on mainittava, että kaikki oikeudet (IPR:t) siirtyvät asiakkaalle. Muussa tapauksessa vain alkuperäinen toimittaja pystyy tekemään ohjelmistoon jatkossa muutoksia, ja tämä voi tehdä ylläpidosta erittäin kallista.

Oikeuksien ja lähdekoodin omistaminen myös varmistaa, että järjestelmään voidaan integroida kolmansien osapuolien komponentteja, ja tarvittaessa ohjelmistolle voidaan teettää esimerkiksi täydellinen tietoturva-auditointi.

Lähdekoodia voidaan "sotkea" erityisillä ohjelmilla. Sotkettu lähdekoodi estää ohjelmiston jatkokehittämisen, ja on alunperin tarkoitettu tilanteisiin joissa halutaan estää kilpailijan pääsy ohjelmakoodiin. Suomalaisten yritysten kanssa toimittaessa koodin sotkemisesta tuskin on pelkoa, mutta on kuitenkin hyvä aina mainita sopimuksessa että lähdekoodi toimitetaan alkuperäisessä, ns. obfuskoimattomassa muodossa.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *