Jarkko Järvenpää

Jarkko Järvenpää

Chief Sales Officer

jarkko.jarvenpaa@vincit.fi
+358 40 722 9656

TwitterLinkedIn

Ohjelmistoalan yritykset ja insinöörit käyttävät valitettavan usein termejä, jotka ovat hepreaa alaa tuntemattomalle. Koska toimiva kommunikaatio on yksi toimivan yhteistyön edellytys, valotamme blogissa usein käytettyjen termien merkitystä asiakkaan näkökulmasta.

Jos mieltäsi askarruttaa jokin ohjelmistokehitykseen liittyvä termi, kerro siitä meille.

ketterä kehitys [ketterät menetelmät, scrum, agile development…]
1 tarkoittaa tuotekehityksen suunnittelua ja toteutusta lyhyissä sykleissä
2 suhtautuu muutoksiin positiivisesti
3 vaatii yhteistyötä projektin aikana ja luottamusta molemmilta osapuolilta

Oletko ostajana joutunut projektista sivuun sen alkaessa? Toimittajalle on annettu laadukas vaatimusmäärittely, aikatauluista on sovittu jne. Kaikki sujuu raporttien mukaan hyvin, mutta sitten deadline menee ohi eikä toimitusta kuulu. Ja kun se tulee on se aivan erilainen kuin odotit. Lisäksi toteat että et oikeastaan tarvinnutkaan tällaista sovellusta vaan huomattavasti yksinkertaisemman. Ehkä tämä on se pahin kauhuskenaario, mutta näin on käynyt jo omassa menneisyydessäni (olin toimittajan puolella).

Ketterä kehitys pyrkii välttämään näitä ongelmia lisäämällä läpinäkyvyyttä ja antamalla asiakkaalle paremmat mahdollisuudet vaikuttaa kehitykseen projektin aikana. Sen yksi olennainen ominaisuus on säännöllisesti tapahtuvat toimitukset asiakkaalle. Näiden tulisi aina sisältää parannuksia tai uutta toiminnallisuutta ja olla testattuja. Tällöin voit arvioida projektia ja sen edistymistä todellisten lopputulosten pohjalta.

Ja mikä vielä parempaa, voit tehdä muutoksia jos huomaatkin toimitusten pohjalta tarvitsevasi jotain muuta, kuin mitä alussa tuli määriteltyä.

Ketteryys ei kuitenkaan tule ilmaiseksi. Ei riitä että määritellään vaatimukset projektin aluksi, sillä ilman aktiivista kommunikointia projektin aikana ei ketterästä kehityksestä ole edellä mainittuihin ongelmiin juurikaan apua. Ketteryyden edellytyksenä on myös se, että mahdollisten muutosten aiheuttamiin kustannus- tai aikatauluvaikutuksiin ei suhtauduta epäilevästi. Molemmilta osapuolilta vaaditaan siis enemmän luottamusta ja yhteistyöasennetta hyötyjen saavuttamiseksi.

Ketterä kehitys tarjoaa kuitenkin paremman todennäköisyyden onnistua meidän omien kokemustemme perusteella, jos sitä toteutetaan oikeassa vuorovaikutuksessa.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *