Pasi Kovanen

Pasi Kovanen

Software with Passion

Kuvassa on arkkitehtuurillisesti haastavin tuote mitä insinöörit ovat koskaan saaneet aikaan. En tarkoita optista levyä vaan levyllä olevia miljardeja bittejä, jotka ovat tuhansien miestyövuosien ja miljardeja euroja maksaneen tuotekehitystyön lopputulos.

Muodostavatko bitit tietokoneen käyttöjärjestelmän, tietokantaohjelmiston vai toiminnanohjausjärjestelmän on epäolennaista. Olennaista on, että tuotteen monimutkaisuuden ja laadun arviointi perinteisin keinoin - katsomalla, kuuntelemalla, koskemalla, haistamalla tai maistamalla - on mahdotonta.

Ohjelmistoinsinöörit työskentelevät ainoalla insinöörialalla, joka valmistaa tuotteita jotka eivät tottele fysiikan lakeja. Ohjelmointia onkin verrattu ryhmärunouteen.

Hyväksi runoilijaksi ei opita koulussa tai runoja kirjoittamalla. Toki molemmista on hyötyä, mutta lopulta hyvän taiteilijan tärkeimmät tekijät ovat geenit ja kasvuympäristö.

Erinomaisella ohjelmoijalla on oltava erinomainen abstrakti ajattelukyky. Vaikka tätä kykyä voi harjoittaa, se pohjimmiltaan kuitenkin määräytyy sellaisten ominaisuuksien pohjalta, joihin ei voi vaikuttaa. Tämä on tärkein syy siihen, miksi ohjelmointialalla yksilöiden väliset tuottavuuserot voivat olla valtavia.

Samalla pitää kuitenkin korostaa, ettei koulutuksen ja työkokemuksen merkitystä voi liikaa korostaa. Päinvastoin, ne yhdessä hiovat lupaavasta yksilöstä superkoodarin.

Kuinka siis voit varmistua että toimittaja on projektiisi nimennyt superkoodareita? Tässä muutamia vinkkejä.

  • Pyydä lisätietoja yrityksen rekrytointitavoista. Minimivaatimuksena työhaastattelulle voi pitää sen aikana suoritettavaa ohjelmointitehtävää. Yllättävän usein it-alalla rekrytointipäätös suoritetaan ilman minkäänlaista ohjelmointinäytettä, vaikka perustaitojen varmistamiseen riittää varttitunti ja läppäri.
  • Tutustu huolella henkilöiden CV:hen. Kiinnitä huomio erityisesti koulutukseen ja monipuoliseen työkokemukseen.
  • Pyydä että saat tavata henkilöt.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!