Johanna Pystynen

Johanna Pystynen

Chief People Officer

TwitterLinkedIn

nuija

Valitsimme kuukausi sitten ensi kertaa työntekijöidemme keskuudesta Kuukauden Nuijan. Valintaa symboloivan puisen luontokappaleen idea on yksinkertainen – joka kuukausi yksi vincitläinen saa nuijaa napauttamalla tehdä päätöksen, joka toteutetaan automaattisesti. Ei budjettia, ei sääntöjä, ei ohjeita. Ainoana rajoitteena on, että päätöksen tulee tehdä Vincitistä entistäkin parempi työpaikka.

Mutta eikö tässä ole riskinsä? Voiko joku tehdä päätöksiä, jotka tulevat firmalle kalliiksi?

Vastaus on kyllä. Joku voi päättää antaa koko porukalle kuukauden vapaata tai alkaa rakennuttamaan spa-osastoa alakertaan. Tästäkin huolimatta me jatkoimme riskin ottamista. Tarjosimme seuraavaksi työntekijöillemme 100 % tyytyväisyystakuun. Jos uusi työntekijä irtisanoutuu koeajalla, maksetaan hänelle tuntuva irtisanoutumispalkkio - näin jokaisella on tasapuolisempi mahdollisuus arvioida organisaatiokulttuurin sopivuutta itselleen ja myös lähteä yrityksestä, jos se ei täytäkään odotuksia.

Onko tässä otettu huomioon, että joku voi käyttää takuuta hyväksi? Eivätkö ihmiset voi hakeutua  töihin vain rahan perässä ja irtisanoutua heti koeajalla?

Vastaus on taas kerran kyllä. Mutta me olemme olleet rohkeita ennenkin: alusta alkaen olemme antaneet työntekijöidemme valita itse omat työvälineensä, koulutuksensa, tavoitteensa ja jopa tiiminsä. Yhtäkään pahaa ylilyöntiä ei ole kuuden vuoden aikana tapahtunut.

Heitämmekin siis kysymyksen takaisin pohdittavaksi:  mitä riskejä syntyisikään, jos emme antaisi työntekijöillemme mahdollisuutta osallistua organisaatiomme kehittämiseen?  Mitä tapahtuisi, jos näkisimme päätöksenteon ainoastaan johdon etuoikeutena ja suhtautuisimme työntekijöihimme ohjeistusten passiivisina vastaanottajina? Todennäköisesti meille kävisi niin kuin liian monelle yritykselle on käynyt – muutoksen iskiessä jäisimme sen jalkoihin, tunnistaisimme kriittisillä hetkillä ainoastaan kapeita ratkaisuja ja tekisimme valintoja, jotka laskisivat työntekijöidemme motivaatiota ja hyvinvointia. Tämä on se riski, jota emme halua ottaa – sen vaikutukset ovat huomattavasti kalliimmat kuin yhden spa-osaston rakennuttaminen. Sitä paitsi kaikille tekee hyvää kylpeä silloin tällöin.

Jokaisen rekrytointipäätöksemme taustalla on arvostus ja luottamus hakijaa kohtaan. Olemme palkanneet ihmisiä, joiden arviointikykyyn olemme aidosti uskoneet. Jos joku käyttää systeemiämme hyväksi, se tarkottaa myös oman harkintamme pettämistä – siitä olemme valmiita oppimaan ja myös maksamaan hinnan. Sallimalla vastuun ja vallan tasapainon viestimme myös aitoa luottamusta työntekijöihimme. Se  synnyttää vastavuoroista arvostusta ja pienentää samalla harhanuijimisen riskiä. Tätä tulevaisuuden johtamisessa mielestämme tarvitaan – toimivien raamien luomista, joiden sisällä ihmiset voivat tehdä itsenäisiä päätöksiä. Omistajuus omaan työhön ja toiminnan kehittämiseen auttaa tunnistamaan oman työn vaikutuksia koko systeemiin. Sen pohjalta pystymme organisaationa reagoimaan muutoksiin nopeasti, tekemään yhdessä järkeviä päätöksiä ja löytämään jatkuvasti uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Tämä ratkaisee pitkällä tähtäimellä organisaation menestyksen – sitä kelpaa juhlia vaikkapa sitten kimppakylvyllä! Vincit on mukana hallituksen Työelämä 2020 -hankkeen blogikampanjassa. Hankkeen tavoite on rakentaa Suomen työelämästä Euroopan paras vuoteen 2020 mennessä. Blogikampanjassa eri organisaatiot kertovat eri näkökulmista, mitä ne tekevät paremman työelämän eteen. Tarkoituksena on jakaa oppeja ja vinkkejä sekä lisätä keskustelua työelämän kehittämisestä. Lisätietoja hankkeesta: www.tyoelama2020.fi

Työelämä 2020

Tämä kirjoitus on osa Suomen hallituksen Työelämä 2020 -hanketta, jonka tavoitteena on tehdä suomalaisesta työelämästä Euroopan parasta vuoteen 2020 mennessä. Lue lisää osoitteessa www.tyoelama2020.fi.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

  • Pekka Reijonen

    Olisipa mukava jos blogeihin voisi liittää katselmointityökaluissa joskus käytettyjä tekstin sekaan liitettäviä kommentteja. Saisi hyvin aikaan tarkentavaa keskustelua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *