Pasi Kovanen

Pasi Kovanen

Software with Passion.

Yrityksen ohjelmistotarve voidaan ratkaista kolmella tavalla. Niitä voidaan verrata puvun hankkimiseen.

Vaatekaupan rekistä löydettyä pukua käytetään sellaisenaan, korkeintaan lyhennetään vähän lahkeita. Suurin osa yritysten it-tarpeista on niin geneerisiä, että ne voidaan ratkaista valmiilla ohjelmistotuotteilla. Esimerkiksi tekstinkäsittely-, virustorjunta- ja kirjanpitotarpeet ovat usein  niin yhteneviä, että niihin on voitu tuottaa tehokkaita ja edullisia valmisohjelmistoja.

Mittatilauspuvut perustuvat malliin, joka valmistetaan omien mittojen mukaan. Ohjelmistopuolella näitä vastaavat esimerkiksi toiminnanohjausjärjestelmät (erp). Vähittäiskauppaa tekevä yritys todennäköisesti löytää hyvin bisnestään tukevan ohjelmiston, mutta vaihteleva määrä ohjelmiston sovitusta asiakkaan prosesseihin on tarpeen ennen järjestelmän käyttöönottoa.

Räätälinpuku on tehty täysin asiakaan toivomusten mukaan. Mitä harvinaisempi toimiala tai tarve yrityksellä on, sitä todennäköisemmin ratkaisu joudutaan toteuttamaan täysin kyseistä asiakasta varten.

Asia voi vaikuttaa selvältä, mutta valitettavasti mittatilauksen ja räätälinpuvun väliin jää ohjelmistobisneksessä harmaa alue.

Otetaan kuvitteellisena esimerkkinä ohjelmistoyritys, jonka tuote on tarkoitettu linja-autojen aikataulujen ja reittien suunnitteluun.Yritystä lähestyy oppilaitos, joka tarvitsee apua lukujärjestysten suunnitteluun.

Provisiopalkalla painava myyntimies ei halua hävitä kauppoja ja näkee selvän yhteyden tarpeen ja yrityksen tuotteen välillä: molemmissa on kyse eräänlaisesta aikataulujen sovittamisesta. ("Kyllä näistä housuista saadaan tehtyä kauluspaita kun muokataan lahkeista hihat ja tehdään haaroihin aukko päätä varten.") Tuotekehitys painaa pitkää päivää ja lopulta valmiina on oppilaitosta varten muokattu versio. Käyttöliittymässä näkyy jäänteitä alkuperäisestä ohjelmasta, esimerkiksi sana "kuski" on voitu unohtaa jossakin näytössä vaihtaa opettajaksi. Lopputuloksena on buginen ja vaikeakäyttöinen ohjelma. Kustannuksetkin pompsahtavat kun tarvittavien muutosten määrä pääsee yllättämään. Ohjelmiston toimittajalle on projektin aikana tullut harvinaisen selväksi ettei näillä toimialoilla loppujen lopuksi ole mitään yhteistä. Lisäksi ohjelmasta on jouduttu tekemään uusi kehityshaara oppilaitosta varten, mikä vaikeuttaa huomattavasti jatkokehitystä. Tällaisiin tapauksiin olemme törmänneet valitettavan usein, ja olemme toimittaneet jo useita alusta aloitettuja projekteja joissa on korvattu tiensä päähän tullut "mittatilaus-ERP".

Omat ongelmansa on myös asiakaskohtaisia ohjelmistoja toimittavilla yrityksillä. Taitavan räätälin valmistama puku on varmasti laadukas vaihtoehto, mutta usein asiakkaan tarpeet tyydyttävä vaihtoehto löytyisi kaupastakin. Malttaako innokas kaupparatsu mainita tästä asiakkaalle vai haluaako maksimoida bonuksensa?

Vincitiltä on pyydetty tarjousta mm. työajanseurantaohjelmasta sekä ruokalapäätteestä, jolla voi maksaa lounasostoksen työpaikkaravintolassa. Ensimmäinen ajatuksemme oli, että asiakkaan tarpeisiin löytyy varmasti valmiitakin ratkaisuja. Autoimme asiakkaita löytämään ja vertailemaan sopivat tuotteet. Tyytyväiset asiakkaat saivat laadukkaan ohjelmiston murto-osalla räätälöidyn ratkaisun kustannuksista. Menetimme toki kyseiset kaupat mutta olemme sittemmin toimittaneet samoille asiakkaille muita projekteja.

Kun seuraavan kerran tarvitset ohjelmistoratkaisua, pyydä tarjousta mahdollisimman erilaisilta tahoilta. Vaadi yrityksiä perustelemaan, miksi he pitävät tarjoamaansa lähestymistapaa parhaana. Jos olet päätöksestä epävarma, pyydä vielä riippumattomalta kolmannelta osapuolelta arvio.

Toivottavasti löydät näillä ohjeilla tyköistuvan smokin juhlaillalliselle ja t-paidan höntsytreeneihin!

 

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *