Johanna Pystynen

Johanna Pystynen

Head of Leadership development

TwitterLinkedIn

Kuva

Kolme vuotta sitten loimme ensimmäistä kertaa yrityksellemme unelman. Sen työstäminen tapahtui rennoissa merkeissä, kuten kulttuurissamme on tapana: järjestimme iltamat, jossa tiimit pohtivat tulevaisuuden haaveitaan ja esittelivät ne päivän päätteeksi muille osallistujille. Toteutustyyli oli vapaa ja illan aikana päästiin näkemään erilaisia esityksiä aina kuvakollaasista kuunnelmaan. Tapahtuman kautta syntyi tarinoita, jotka olivat samaan aikaan mieleenpainuvia, hauskoja ja merkityksellisiä.

Kaikissa näissä tiimien esittelemissä unelmissa toistui kolme yhteistä elementtiä: huippuasiantuntijuus, edelläkävijyys ja kiinnostavat asiakasprojektit. Kyseisistä tekijöistä luotiin lopulta Vincitin yhteinen unelma, joka on ohjannut toimintaamme tähän päivään asti. Jälkikäteen toimintamalli on saanut arvoisensa nimen: ”narratiiviselle strategiaprosessillemme” myönnettiin myös Vuoden Työhyvinvointiteko -palkinto vuonna 2012.

Viime syksynä keskusteluun nousi kuitenkin uusi mielenkiintoinen kysymys: kuuluuko unelman säilyä samana, kun maailma ympärillä muuttuu? Kolmen vuoden aikana Vincitin ympäristö on nimittäin todellakin muuttunut: asiakaskunta on kasvanut,  toimintatavat ovat kehittyneet ja joukkoon on tullut lisää kollegoita uusine unelmineen. Keskustelun lopputuloksena päätimme, että on aika tarkastaa nykyisen unelmamme aitous - palasimme siis alkulähteille tutkimaan, mistä yrityksemme tällä hetkellä haaveilee.

Liikkeelle lähdettiin tällä kertaa yksilötasolta. Jokainen työntekijä pohti ensin omassa kehityskeskustelussa ammatillisia unelmiaan ja niitä kohti vieviä askeleita. Tämän jälkeen keskustelu siirrettiin tiimitasolle, jossa mietittiin, millaisia yhteisiä tekijöitä unelmista löytyy ja miten ne voisivat linkittyä toisiinsa.

Ja sitten teimme jotain mielenkiintoista: päädyimme lavastamaan ja valokuvaamaan tiimien unelmat yhteistyössä vuoden 2013 muotokuvaajan Antti Karppisen kanssa.

Ajatus unelmien visualisoinnista sai kipinän urheilun maailmasta, jossa mielikuvia on jo pitkään käytetty harjoittelun apuna. Talviolympialaisten aikaan New York Times kirjoitti aiheesta mielenkiintoisen artikkelin, jossa kuvattiin menetelmän tuomia hyötyä huippu-urheilijoiden tavoitteiden saavuttamiselle. Tutkimustulokset ovat mielenkiintoisia ja osoittavat konkretisoinnista olevan selkeää höytyä. Jos siis mielikuvilla ja tavoitetilan kuvittelemisella on ajatteluun näin merkittäviä vaikutuksia, voisiko siitä olla hyötyä myös yrityksen vision tuottamisen apuna? Olimme kiinnostuneita tutkimaan aihetta ja soveltamaan menetelmää uuteen kontekstiin.

Tiimit saivat tehtäväkseen ”palata tulevaisuuteen” ja kuvitella, millainen valokuva syntyisi, jos tiimin unelma ikuistettaisiin vain yhteen otokseen. Suunnitelmiin sisällytettiin erilaisia tiimeille tärkeitä yksityiskohtia, piiloviestejä ja metaforia, joista kuvaajamme Antti luonnosteli vielä tarkemmat speksit (kuvauksen projektin etenemisestä löydät Antin blogista).

Suunnitteluvaiheen jälkeen unelmat kuvattiin ja viime viikkojen aikana olemme päässeet ihailemaan valmistuvaa lopputulosta. Kuvista tullaan kokoamaan toimistolle yhteinen unelmaseinä ja teokset löytävät paikkansa myös tiimihuoneiden sisustuksessa, jossa ne muistuttavat päivittäin siitä, mikä tiimiä inspiroi. Intraan kuvatun visiolausekkeen sijaan jokainen voi löytää kuvista itsensä – näin unelmaan muodostuu omakohtaisempi kosketuspinta.

Kuvat toimivat myös keskustelun tukena: niiden kautta sekä viestitään tiimin unelmia muille, että pohditaan myös, millaisia konkreettisia askeleita täytyisi ottaa niitä kohti. Vincitin iso unelma syntyy lopulta näiden osien summasta - kuvien yhteiset tekijät muodostavat yrityksen tavoitetilan.

Ensitunnelmia pääsee aistimaan vaikkapa tämän kirjoituksen alusta löytyvästä MOB-tiimin kuvasta, jossa toisiinsa yhdistyvät niin HighTech-projektit, porukalla tekeminen kuin uudet mobiililaitteetkin. Kuvan nurkassa seisoo myös tiimin oma punainen jääkaappi, joka löytyy jo nykyisestä sisustuksesta - jotkut asiat eivät vain koskaan muutu.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *