Juha Riippi

Juha Riippi

Back at Coding

TwitterLinkedIn

Hesburgerin iOS ja Android -mobiilisovelluksia on ladattu yhteensä jo yli miljoona kertaa, mikä on vaatimattomuudestaan tunnettua isääni lainaten "oikeestaan ihan ok". Mutta sen lisäksi, että se on ihan ok, miljoona laitetta antaa kohtuullisen mukavan läpileikkauksen suomalaiseen laitekantaan. Globaaleista laitekannoistahan löytyy kyllä kohtuullisen hyvin tilastoja eri sivuilta:

Suomen laitekannasta tietoa on vähän huonommin saatavilla. Toivottavasti tässä blogissa esitellyistä tilastoista on apua jokaiselle, joka suunnittelee mobiilisovelluksen julkaisemista kotimaan markkinoille.

iOS ja Android

iOS:n ja Androidin suhteelliset käyttäjämäärät ovat pysynyt koko sovelluksen julkaisuajan melko vakiona: iPhonen käyttäjämäärät pyörivät reilussa 30 prosentissa kaikista käyttäjistä. Hauskana pienenä erona iPhone-käyttäjät tuppaavat käyttämään sovellusta hieman harvemmin, mutta heidän keskiostoksensa on yleensä hieman suurempi kuin Android-käyttäjien.

Screen Shot 2017-12-28 at 11.12.02

iOS ja Android jakauma

 

Tällä perusteella on siis kovin vaikeaa perustella, että jättäisi jomman kumman sovelluksen kokonaan tekemättä. Tekemällä pelkän Android-sovelluksen menettää noin kolmanneksen potentiaalisista käyttäjistä. Jos kaksi natiivisovellusta tuntuu liian raskaalta investoinnilta, aina on olemassa React Native ja muut cross platform -työkalut.

Laitevalmistajat

Tarkempi pureutuminen laitevalmistajiin ei paljasta mitään suuria yllätyksiä. Yksittäisenä valmistajana Apple on ollut koko ajan kärjessä yllä esitellyllä reilun 30 prosentin osuudella.

Android-valmistajien ykkössijasta ovat taistelleet Samsung ja Huawei. Huawei kiri Samsungin edelle heinä-elokuun aikana ja on säilyttänyt Android-valmistajien kärkisijan siitä saakka vuoden 2017 loppuun asti.

Androidin kolmossijasta kamppailevat OnePlus ja Sony, tosin OnePlussan osuus on joulukuussa 2017 jo lähes kaksinkertainen Sonyyn nähden.

Screen Shot 2017-12-28 at 11.13.38

Androidin laitevalmistajien osuudet

Nokian uusi tuleminen on ainakin Suomessa jäänyt melko vaisuksi. Uusia Nokian Android-puhelimia on joulukuussa 2017 käytössä vain 0,9 %:lla käyttäjistä.

Mainittakoon vielä suosituimmista Android-laitteista TOP 10 joulukuulta 2017:

  1. OnePlus 3
  2. Huawei Honor 7
  3. Huawei Honor 5
  4. Huawei Honor 5c
  5. OnePlus 5
  6. Samsung Galaxy J5
  7. Samsung Galaxy S7
  8. Samsung Galaxy S6
  9. Samsung Galaxy S7 Edge
  10. Huawei P8 Lite

Testi- ja devauslaitteiden hankinta kannattaa tällä hetkellä aloittaa tästä listasta.

 

Android-versiot

Jos suunnittelet uutta Android-sovellusta Suomen markkinoille, kannattaa melkein jo unohtaa Android 4.x -tuki ja harkita jopa 5.x -tukeakin tarkkaan. Android 4.x -laitteita on Suomessa enää 2.4 % (19,8 % globaalisti) ja 5.x -laitteita 6.7 % (26,3 % globaalisti). Molemmat luvut laskevat tasaiseen tahtiin.

Screen Shot 2017-12-28 at 11.32.54

Android OS versiot joulukuussa 2017 Suomessa ja koko maailmassa

Jos vanhat Android-versiot ovat Suomessa harvinaisempia kuin maailmalla, niin vastaavasti uusien Android-versioiden käyttöönotto on Suomessa vauhdikkaampaa. Android 8.0 Oreo oli joulukuussa 2017 käytössä jo melkein 8 %:lla käyttäjistä, kun maailmanlaajuisesti osuus on vain 0,5 %.

Screen Shot 2017-12-27 at 15.09.40

Android-versioiden adaptaatio Suomessa

iOS-versiot

Applen suositus sovellusten julkaisussa on, että sovellus tukee kahta viimeistä iOS-versiota. Globaali data ja Hesburgerin Suomen data tukevat tätä suositusta. iOS 9:n osuus Suomessa on enää 2,3 % ja syyskuussa 2017 julkaistun iOS 11:n osuus on jo 75 %.

Screen Shot 2017-12-27 at 15.14.06

iOS-versioiden jakauma

Käytetystä laitteesta, sen käyttöjärjestelmän versiosta ja muista seikoista huolimatta käyttäjiä yhdistää mieltymys Hesburgerin tuotteisiin. Etenkin Kerroshampurilaiseen, joka on tuotteista ylivoimaisesti suosituin.

 

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!