Mikko Nuuttila

Mikko Nuuttila

UI/UX Designer

mikko.nuuttila@vincit.fi
+358 50 573 9199

TwitterLinkedIn

Parempia kysymyksiä, laaja-alaisempaa näkemystä ja vaikuttavampia tuloksia. Monimutkaisiin ongelmiin voidaan kehittää kokonaisvaltaisia ratkaisuja vain tarkastelemalla niitä moniulotteisten näkökulmien avulla. Monialainen tiimi taklaa tämän haasteen tuomalla yhteen erilaisia toimintatapoja ja kokonaisvaltaisemman ongelmanratkaisumallin.

Timanttinen suunnittelu syntyy kysymällä loistavia kysymyksiä. Kuulostaa melko simppeliltä. Sen kun kysyt projektin starttipalaverissa oikeat kysymykset oikeilta ihmisiltä ja alat rakentamaan tuotetiimisi kanssa timanttista palvelua. Vaikeaa tästä kuitenkin tekee niiden olennaisten kysymysten löytäminen.

Me suunnittelijat pyrimme yleensä ratkaisemaan tämän haasteen erilaisten menetelmien avulla. Sellaisia ovat esimerkiksi 5 x miksi ja inversio-tekniikka, joiden avulla saadaankin yleensä aikaan kohtuullisia tuloksia. Mutta jos haluat häikäisevän lopputuloksen, mielestäni toimivin tapa on koota monialainen suunnittelutiimi.

Monialaisen tiimin moninkertainen voima

Olen itse ollut onnellisessa asemassa päästessäni tekemään töitä monialaisten tiimien kanssa. Niihin on kuulunut ihmisiä, joilla on ollut monimuotoista osaamista ja kokemusta ja kirjavia taustoja. Aidosti monialainen tiimi ei kuitenkaan ole vain kokoelma yksilöitä, joilla on erilaisia taitoja. Paremminkin kyse on yhteisen tavoitteen eteen töitä tekevästä joukkueesta, jossa jokaisella on tasavertainen mahdollisuus jakaa ajatuksiaan, ideoitaan ja osaamistaan.

Monialaiset tiimit auttavat rakentamaan parempaa luovan ajattelun kulttuuria. Työympäristön monimuotoisuus motivoi ja mahdollistaa uusien taitojen ja toimintatapojen oppimisen. Ja kompleksisten ongelmien ratkaisemisesta tulee tehokasta kun toisia tukevia taitoja tuodaan yhteen ja hitsataan yhtenäiseksi saumattomasti toimivaksi tiimiksi. Nimensä mukaisesti monialaiset tiimit pystyvät tarkastelemaan projekteja, teknologioita ja toimialoja laaja-alaisesti. Vaihtamalla kapea-alaisen näkökulman laajakulmalinssiin pääset kiinni niihin olennaisiin kysymyksiin, jotka ohjaavat suunnittelutyötä oikeaan suuntaan.

Et koskaan tiedä mitä sinä et tiedä

Kuinka usein olet ollut tilanteessa, jossa joku kysyy kysymyksen, joka saa sinut ajattelemaan: “en olisi koskaan tullut ajatelleeksi kysyä tuota”?

Vaikka olisit designin rokkistara tai tarunhohtoinen full-stack yksisarvinen, et voi koskaan tietää mitä kaikkea et satu tietämään. Avaimet innovatiivisiin ratkaisuihin löytyvät usein juuri sieltä sokeasta kulmasta, joka jää oman fokuksemme ulkopuolelle. Taustamme, historiamme ja suuntautumisemme määrittelevät aina sen, mikä osa maailmasta on meille tuttua ja mikä tutkimatonta. Kenenkään rahkeet eivät yksin riitä kartoittamaan koko universumia. Jotta tietäisit mitä sinun pitäisi tietää ratkaistaksesi edessäsi olevan ongelman, tarvitset avuksesi uudenlaisia näkökulmia.

Miten tiimityö toimii?

Eri alojen ammattilaisten yhteistyö toimii saumattomasti silloin, kun se perustuu luottamukseen ja yhteisesti jaettuihin periaatteisiin. Mutta miten se onnistuu ja kuinka toisten osaamista oppii arvostamaan?

Toimivassa tiimissä jokainen tuntee toistensa erikoisosaamisen ja ne paikat, joissa yksilölliset vahvuudet ja heikkoudet nousevat esiin. Jokaisen omat vastuu- ja vahvuusalueet on tehty näkyviksi. Töitä tehdään ympäristössä, jossa jokaisella on samaan aikaan sekä vapaus että velvollisuus tuoda oma näkökulmansa ja osaamisensa esiin. Mikään näistä ei kuitenkaan onnistu ilman yhteistä kieltä. Jargonin ja oman ammattislangin viljeleminen on takuuvarma tapa tappaa avoin keskustelu. Pahimmillaan se myös sulkee osan porukasta päätöksenteon ulkopuolelle. Soljuvan yhteistyön myötä tuotekehitys etenee orgaanisesti, ja iterointi ja ideointi on spontaania. Koodarit voivat ohjata käyttöliittymäsuunnittelijoita tekemään tehokkaampia teknisiä ratkaisuja. Käyttäjätutkijat saattavat huomata puuttuvia palasia asiakaspolulla. Lisäksi jokainen tiimin jäsenistä voi nostaa kissan pöydälle aina kun yhteinen tavoite uhkaa unohtua.

Monialainen tiimi Vincitillä

Monialaisissa tiimeissä työskentelyn hyötyjen listaaminen tuntuu melkein huvittavalta. Mutta koenkin tässä mielessä olevani etuoikeutettu. Pääsen tekemään töitä ympäristössä, jossa nämä edut ovat enemminkin oletusarvoja.

Teen töitä matalan hierarkian organisaatiossa, jonka työkulttuuri on yhdessäohjautuva ja inklusiivinen. Työkaverini ovat koodareita, data-analyytikkoja, tutkijoita, graafikkoja, palvelumuotoilijoita, tarinankertojia. Myös meidän asiakkaamme ja heidän omat tiiminsä ovat vahvasti mukana kaikissa projekteissa. Tämä ympäristö on kannustava ja se auttaa minua olemaan parempi suunnittelija. Teen päivittäin töitä paikassa, joka auttaa minua löytämään ne elintärkeät olennaiset kysymykset, joita on tavallisesti tuskastuttavan vaikeaa kaivaa esiin.

 

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!