Mikko Bäckström

Mikko Bäckström

Maaliskuun puoliväli käänsi arkemme lainalaisuuksia päälaelleen – ja monilta osin kertaheitolla. Mitä itse asiassa tapahtui ja millaisia muutoksia korona oli omiaan kiihdyttämään? Missä olemme nyt ja mitä uumoilemme seuraavaksi tapahtuvan? Katson tässä artikkelissa peräpeiliin kuluneen vuoden osalta ja petaan tulevaa vuotta otolliseksi muutoksille, joita 17 asiantuntijaamme ennustavat Vincitin 2021 Trendikatsauksessa. Kirjoituksen lopusta löydät latauslinkin katsaukseemme. Hyvää uutta vuotta! 

Paluu tulevaisuuteen

Kummallinen, epävarmuutta huokuva ja monella tavoin kuluttavakin vuosi 2020 on nyt paketissa. Rokotteiden saapumisen myötä jonkin asteinen paluu normaaliin, mitä sillä itse kukin tarkoittanee, näyttää ellei lupaavalta, niin viimeistään kuluvan vuoden loppupuoliskolla ainakin todennäköiseltä.

Vuoden vaihduttua monet ovat reflektoineet henkisissä tilinpäätöksissään toiveitaan normaalimmasta, rauhallisemmasta ja vähemmän säätämistä sisältävästä tulevasta. Eikä syyttä. Armollisempi arki, jossa ihmiset voivat vapaasti kohdata toisiaan, harjoittaa työtään ja viettää vapaa-aikaansa ilman ulkoa saneltuja rajoitteita, lienee sellainen normaali mikä on nyt ilmeisen odotettua ja tervetullutta.

Mutta mitä ihmettä paluu normaaliin tarkalleen tarkoittaa – ja mihin olemme palaamassa? Mikä tästä normaalista on itse asiassa uutta, mikä vanhaa ja miten nämä kaksi normaalia tulevat muuttamaan toisiaan? Vai muuttuuko mikään?

Otetaanpa pikakelaus menneeseen vuoteen.

Kodin ja työn pakkosymbioosi

Tammikuussa 2020 näkymät tulevalle vuodelle olivat monilta osin business as usual. Mutta jo tuolloin itäisessä horisontissa havaittiin tummia pilviä, joskin ne vaikuttivat vielä tuolloin kaukaa haetuilta. Kirjaimellisesti. Maaliskuun puolivälissä, talvilomailijoiden palattua maailmalta kotimaan kamaralle, Covid19 -virus rantautui kuitenkin meillekin ja pyöräytti kertaheitolla koko arkemme ylösalaisin.

Lähestulkoon yli yön valtaosa työikäisistä määrättiin koteihinsa – osa irtisanottuina, osa lomautettuina ja osa jatkamaan työskentelyään etänä. Samaan aikaan koulut ja muut oppilaitokset siirtyivät kiireen vilkkaa etäopintomalliin. Yllätyksenä ja pyytämättä koti muotoutui monen perheen elämän keskipisteeksi, työn ja vapaa-ajan limittyen toisiinsa tiiviimmin kuin koskaan ennen.

Samaan aikaan bisnesparkeissa

Toimistojen, hotellien, ravintoloiden, kauppakeskusten ja teollisuuslaitosten ammottaessa tyhjyyttään pandemia ajoi liiketoiminnan realiteetit uusille raiteille. Ennustettavuuden kadottua totaalisesti moni yritys ajautui aggressiivisiin kulukuureihin ja osa polttoaineen riittävyyden varmistamiseen tyhjäkäyntitilassa, eikä liiketoiminnan alasajoilta valitettavasti vältytty niiltäkään.

Useilla toimialoilla lockdown tarkoitti raa’asti lappua luukulle, osalle väliaikaisesti ja toisille lopullisesti. Oli itsestään selvää, että pandemian aiheuttamia vaikutuksia tultaisiin siivoamaan vielä pitkään, niin liike- ja työelämän saralla kuin kansantaloudellisesti ja myös sosiaalisesti – eikä maailma valitettavasti voinut välttyä inhimillisiltä tai liiketoiminnallisilta tragedioilta, ei lyhyellä eikä pidemmälläkään aikavälillä.

Toisaalta yrityksissä, joissa kassa antoi myöten ja joissa kyettiin muuhunkin kuin peräpeili- ja nykynäkymään, siirryttiin ketterästi arvioimaan sitä, mikä vielä muutamia viikkoja aiemmin oli kytketty pidemmän aikajänteen visioihin. Monella toimialalla kyettiinkin sekä muokkaamaan liiketoimintamalleja kohti uutta todellisuutta että innovoimaan jopa uutta, markkinaosuuksien uusjaon ollessa käynnissä.

Homo domesticuksen (r)evoluutio

Eräät asiantuntijat ovat jo ehtineet spekuloida ihmisen arjen muuttuneen viimeisen vuoden sisällä enemmän kuin edellisen vuosikymmenen aikana yhteensä. Eikä vähintään siksi, että se, mitä toimialamme hieman ivallisesti ja itseironisesti jokunen tovi sitten kutsui pilipalisaatioksi, on koronan myötä digitalisoitunut nopeammin ja perusteellisemmin kuin koskaan.

Tilaamme kulutushyödykkeet, kuten ruokamme, vaatteemme, huonekalumme ja kodinkoneemme verkosta, joita nopeasti kehittyvät logistiikkaratkaisut kuljettavat yhä useammin kotiovillemme asti. Eikä verkkoasiointimme rajoitu ainoastaan ostamiimme tuotteisiin.

Yhteiskunnallisesti kriittisten palveluiden, kuten perus- ja sosiaaliturvan, terveydenhuollon, verotuksen sekä pankki- ja maksamisen digitaalisten palveluiden toimivuutta ja kantokykyä on kuluneen vuoden aikana koeteltu ennen näkemättömällä tavalla. Viihdepalveluista puhumattakaan.

Myös fyysinen läsnäolomme ja vuorovaikutus on korvautunut virtuaalisella. Me matkustamme huomattavasti vähemmän ja tapaamme toisiamme yhä useammin verkossa, niin työ- kuin vapaa-aikana. Samaan aikaan sosiaalisen median alustojen käyttö näyttää lähes poikkeuksetta merkittäviä kasvulukuja ja uusia digitaalisia palveluita putkahtelee markkinoille miltei päivittäin.

Uusi normaali on vanha normaali – steroideilla varustettuna

Jos synkimmälläkin myrskypilvellä on hopeareunuksensa, on suomalainen yhteiskunta selvinnyt koronasta varsin hyvin. Pitkällä aikajänteellä on tietysti ennenaikaista katsoa kristallipalloon, mutta jo nyt lienee turvallista kompata Kuitusen Mikkoa, että mitkään keskeisimmistä muutostrendeistä eivät itse asiassa ole syntyneet kuluvan vuoden aikana. Sen sijaan korona on toiminut tehokkaana katalyyttina kiihdyttämään sitä, joka jo muutoinkin oli tapahtumassa.

Olemme nähneet ja tulemme vastaisuudessakin näkemään entistä kiivaampaa muutosta niin kuluttajien käyttäytymisessä kuin liiketoiminta- ja innovaatioympäristössä, joka on jo muuttanut, ja tulee muuttamaan entisestään työelämäämme, vapaa-aikaamme ja tapaamme jakaa aikaamme näiden välillä.

Mutta mikä tulee muuttumaan 2021?

Koska menneisyyttä ei voi muuttaa, päätimme keskittyä nykyhetkeen ja tehdä spekulatiivisen aikahypyn tulevaisuuteen Trendikatsauksen muodossa:

Kysyimme 17 Vincitin asiantuntijalta, millaisia muutoksia heidän osaamisalueillaan tapahtuu juuri nyt, mitä tuleva vuosi tuo tullessaan ja mihin yritysten tulisi panostaa tänä vuonna. Edustettuna on laaja skaala näkijöitä ja tekijöitä kaikilta osaamisemme osa-alueilta. Käsittelyssä on teemat, kuten johtaminen, liiketoiminta, teknologia, muotoilu ja ihmiset.

Lataa alta kokoamamme paketti. Toivottavasti siitä on sinulle hyötyä. Loistavaa uutta vuotta ja lukemisen iloa!

Lataa Vincitin trendikatsaus 2021

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!