Pasi Kovanen

Pasi Kovanen

Software with Passion

Koska viimeksi olet ostanut kaupallisen valmisohjelman? Netistä löytyy ilmaisia, vapaasti levitettäviä ohjelmia lähes kaikkiin käyttötarpeisiin. Useiden ohjelmien ominaisuudet riittävät mainiosti ainakin kotikäyttöön.

Myös lähes kaikki ohjelmistokehityksessä käytettävät työkalut ovat nykyisin ilmaisia. Lisäksi verkosta löytyy valtavasti vapaasti käytettävissä olevaa ohjelmakoodia.

Tässäkään tapauksessa pyörää ei kannata keksiä uudelleen, mutta valmiin koodin hyödyntämiseen liittyy vaara joka voi tappaa myöhemmin koko projektisi.

Vaikka koodi onkin vapaasti saatavilla, on siihen lähes aina liitetty lisenssi. Se määrittelee, miten koodia voi hyödyntää.

Lisenssit voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään: vapaan käyttöoikeuden tarjoavat lisenssit sekä ns. copyleft-lisenssit. Kuten nimestäkin voi päätellä, ensimmäisen ryhmän lisenssiä hyödyntävää koodia voi käyttää täysin vapaasti kaupallisissa projekteissa.

Copyleft-lisensoitu koodi voi sen sijaan olla todellinen aikapommi. Lisenssin mukaan kaikki ohjelmat, jotka sisältävät copyleft-lisenssin alaista koodia, ovat automaattisesti saman lisenssin alaisia. Lisenssi sallii aina ohjelman kopioiden ilmaisen levittämisen sekä edellyttää, että ohjelman lähdekoodi on ilmaiseksi saatavilla.

Toisin sanoen: pienikin pätkä copyleft-lisenssin alaista koodia ohjelmassasi tarkoittaa, että kuka tahansa voi levittää koko ohjelmaa vapaasti kenelle tahansa - ja lisäksi joudut luovuttamaan ohjelman lähdekoodin!

(Copyleft-koodia voi kuitenkin yleensä hyödyntää vain omassa käytössä olevassa koodissa sekä web-palveluissa. Lisäksi kaikki Copyleft-lisenssit eivät ole yhtä tiukkoja ehtojen suhteen.)

Kun siis teetät kaupallista ohjelmistoa, varmista toimittajalta ettei mukana ole projektia vaarantavaa koodia. Vaadi lisäksi listaus hyödynnetyistä kolmannen osapuolen koodeista ja niiden lisensseistä, ja lisenssien vaikutuksista. Lisäksi varmista että toimittajasi on ylipäänsä ohjelmistolisensseihin perehtynyt. Kyseessä on erittäin laaja aihe, josta voit lukea lisää esimerkiksi Wikipediasta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Vapaa_ohjelmisto

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!