Johanna Pystynen

Johanna Pystynen

Chief People Officer

TwitterLinkedIn

tehtya

Mitä tapahtuu, kun 30 insinööriä laitetaan tekemään tietoisia läsnäoloharjoituksia? Pääsimme testaamaan tätä mielenkiintoista yhtälöä, kun kuuden viikon mindfulness-pilottimme lähti liikkeelle keskiviikkona.

Jo pelkkä mindfulness sanana saa monen ennakkoluuloiseksi. Se kuulostaa mystiseltä ja vaikeasti avautuvalta tekniikalta, jota on vaikea kuvitella sovellettavaksi päivittäiseen arkeen.  Joogataanko siellä? Liittyykö kurssi buddhalaisuuteen? Ja ennen kaikkea, onko Skepsiksellä tähän joku linjaus? Mitä mielenkiintoisempia kysymyksiä voi nousta esiin, kun mindfulnessia lähdetään soveltamaan työpaikalle.

Tosiasiassa mindfulness on kuitenkin joukko erilaisia menetelmiä ja harjoituksia,  joiden avulla jokainen voi helposti kehittää keskittymistaitoja, tunteiden hallintaa ja stressinsietokykyä omassa arjessaan. Monet organisaatiot maailmalla ovat jo todenneet mindfulness-harjoittelun hyödyt: niin Google, Apple, Procter & Gamble kuin USA:n armeijakin tarjoavat työntekijöilleen mahdollisuutta tutustua läsnäolotekniikoihin.

Vincitillä mindfulness nousi ajankohtaiseksi, kun pohdimme, mitkä tekijät vaikuttavat nykyajan työympäristössä eniten työntekijöiden työhyvinvointiin. Perinteiset työhyvinvointia lisäävät ulkoiset tekijät, kuten fyysinen kunto ja ergonomia, ovat kaikki omassa työssämme tärkeitä, mutta eniten kuormitusta syntyy kuitenkin sisäisen maailman suhteen. Tiukat aikataulut, työskentely moniärsykkeisessä ympäristössä, jatkuvat muutokset ja erilaisten asiakkaiden kohtaaminen – kaikki nämä luovat omalta osaltaan työympäristöömme tietynlaista hallittua kaaosta. Intohimo työtä kohtaan näkyy monilla myös vapaa-ajalla, jolloin koodaus jatkuu omien projektien parissa. Kun tämän lisäksi täytyisi vielä löytää iltaisin aikaa perheelle tai harrastuksille, voi arki alkaa tuntua stressaavalta.

Mindfulness-harjoittelu antaa vastauksia ja keinoja juuri näihin haasteisiin – miten pystyä keskittymään meneillään olevaan tehtävään, hallita erilaisia tunteita päivän aikana ja olla ahdistumatta muutoksista, joita väkisinkin eteen tulee? Miten hyväksyä, etteivät asiat aina mene niinkuin on suunniteltu, ja jatkaa sen jälkeen entistä vahvemmin eteenpäin?

Ensimmäisellä tutustumiskerralla kävimme läpi näitä asioita erilaisten konkreettisten harjoitusten avulla. Ohjaajamme Aleksi pystyi entisenä huippu-urheilijana tuomaan valmennukseen käytännönläheisyyttä ja tarttumapintaa omien kokemustensa kautta. Seuraavat kuusi viikkoa pilottiryhmämme harjoittelee mindfulness-taitoja säännöllisesti, pyrkien tuomaan ne vähitellen osaksi omaa arkeaan. Valmennuksen vaikuttavuutta tarkastellaan sekä kokemuksia mittaavan MAAS-mittariston avulla että myös fyysistä stressiä havainnoivien mittareiden kautta.

Insinööri ja mindfulness ei siis ole mahdoton yhtälö, vaan itse asiassa kiehtova sellainen.  Vapaaehtoiselle tutustumiskerralle ilmoittautui lähes puolet Vincitin työntekijöistä - he olivat valmiita kokeilemaan, vaikka eivät välttämättä vielä uskoneet. Omakohtaisen harjoittelun myötä jokainen osallistuja pääsee tekemään itse johtopäätöksensä siitä, kannattaako harjoituksia jatkaa. Jos vastaus on kyllä, saatetaan mindfulness-harjoitukset nähdä osana Vincitin työhyvinvointikäytäntöjä jatkossakin.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

  • Pekka Reijonen

    Mielenkiintoista. Törmäsin ensimmäisen kerran aihepiiriin opettajakoulutuksessa, eli varsin hiljattain. Tämä liittyy tosiaan vahvasti työhyvinvointiin. Tätä kautta se fyysinenkin kunto tulee hoidettua kun liitetään asia itsensä johtamiseen. Liittyy myös uutisissa viimeaikoina olleeseen tunnetaitojen opetuksen aloittamiseen perusopetuksessa. Viimeksimainittu uutinen on ollut huomattavasti painoarvoaan pienempi. Veikkaan että koulukiusaaminen loppuu jos tunnetaitojen opetus saadaan asiallisesti hoidettua. Se on vain hetken huumassa hankala tunnistaa mistä mikäkin tuntemus johtuu ja tulee vaan mentyä virran mukana. Sitähän sitä pitäisi harjoitella.

    Usein on ympäröivässä maailmassa, ja jonkin väitteen mukaan erityisesti Suomessa, vallalla prosessien kautta toimimisen korostaminen. Tällä näytetään yleensä tarkoittavan että mitään muuta kuin määritelty prosessi ei tarvita. Sitten vaan kaikki menee hyvin. Eli käytännössä väitetään, että ihminenhän on vain kone.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *