Pasi Kovanen

Pasi Kovanen

Software with Passion

Blogin Facebook-ryhmässä toivottiin näkemyksiämme tulevaisuudesta. Vaikka aihe on hieman sivussa blogin aiheesta, koemme sen käsittelemisen tärkeäksi. Yhä useammat yritykset tulevat tarvitsemaan ohjelmistokumppania jatkuvasti lisää vaativien asiakkaiden tarpeiden tyydyttämiseksi. Tämä kirjoitus on ensimmäinen osa näkemyksiämme.

Taskussani on vekotin, joka on päivittäisessä käytössäni korvannut ainakin herätyskellon, sekuntikellon, rannekellon, muistilehtiön, GPS:n, navigaattorin, kameran, videokameran, sanelukoneen, puhelinmuistion, kalenterin, miniläppärin, muistitikun, kannettavan pelikoneen, taskulaskimen, sanakirjan, tietokirjan, kompassin, vatupassin, kartan, taskuradion sekä mp3-soittimen.

Laite osaa tunnistaa radiossa soivan musiikkikappaleen ja kertoa taivaalla näkyvät tähtikuviot. Voin ottaa sillä valokuvan viinipullon etiketistä, kirjan kannesta tai viivakoodista ja saan hetkessä tarkemmat tiedot tuotteesta. Voin kuvata pariisilaisessa ravintolassa ruokalistan ja laite kääntää sen suomeksi. Voin jakaa juuri ottamani kuvan, joka on välittömästi muiden katsottavissa ja kommentoitavissa. Pääsen käsiksi metsän keskeltä lähes kaikkeen maailmassa olevaan tietoon.

Tämä laite painaa 135 grammaa.

Ainiin, melkein unohdin mainita että voi sillä soittaakin.

Toiset kutsuvat sitä älypuhelimeksi. Itse pidän paljon enemmän vanhasta termistä "henkilökohtainen digitaalinen avustaja".

Edellä olevien esimerkkien tarkoitus on antaa ajattelemisen aihetta. Erittäin lyhyessä ajassa näille laitteille on keksitty todella mielikuvituksellisia käyttötapoja, ja palveluissa liikkuu jo nyt erittäin merkittäviä rahasummia.

Paluuta vanhaan ei ole. Näiden ihmelaitteiden myynti kasvaa todella vauhdikkaasti, ja kerran sellaista käyttänyt ei vaihda takaisin "tavalliseen" puhelimeen.

Tilannetta voisi verrata Internetiin vuonna 1997. Räjähdys on alkanut, laajenee todella voimakkaasti ja tulee yllättämään monet.

Amerikassa voisin käyttää puhelintani vieläkin monipuolisemmin, mutta valitettavasti kotimaiset palveluntarjoajat ovat vielä harvassa. Täällä yritykset perustavat Facebook-ryhmiä ja miettivät videoiden tekemistä YouTubeen - kolme vuotta muuta maailmaa jälkijunassa.

Nyt on tehtävä päätös. Jos uskot, että puhelin on [vain] puhumista varten, kuulemme mielellämme perustelusi. Ja lyömme viinipullosta vetoa että olet väärässä.

Jos taas näet, että kuluttajien ja bisneskäyttäjien vyöryntä näiden ihmeviestimien käyttäjiksi avaa uusia mahdollisuuksia ja kannattaa olla etulinjassa - on aika toimia!

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *