Pasi Kovanen

Pasi Kovanen

Software with Passion

KISS on toivottavasti kaikille it-ammattilaisille tuttu lyhenne - Keep It Simple, Stupid. Valitettavan monelta sen noudattaminen kuitenkin unohtuu.

Koska ohjelmistojen monistus- ja jakelukustannuksiin ei ominaisuuksien määrällä ole vaikutusta (katso myös Ryhmärunous), monet ohjelmat ovat turvonneet sisältämään valtavasti ominaisuuksia, joita kukaan ei koskaan käytä. Tästä on kaksi suurta haittaa: ohjelmat muuttuvat vaikeakäyttöisiksi ja bugien määrä lisääntyy koodirivien määrän kasvaessa.

Google on 12 vuodessa kasvanut markkina-arvoltaan maailman 34. suurimmaksi yritykseksi. Menestyksen salaisuuden näkee kun vertaa Googlen etusivua vuodelta 1998 nykyiseen: 19 työntekijän 37signals yrityksellä on asiakkaina valtava määrä suuryrityksiä. 37signalsin tuotteet ovat erittäin helppokäyttöisiä, edullisia ja yksinkertaisia SaaS-työkaluja tiedon jakamiseen ja hallintaan.

Monet tuntevat Pareton lain eli 80-20-säännön. 37signalsin ja Googlen Apps-ohjelmien periaate on toteuttaa 20% mahdollisista ominaisuuksista, ja siten tyydyttää tarpeet 80% potentiaalisesta asiakaskunnasta.

37signalsin kirjassa Rework on mainio vertaus Gordon Ramsayn "Kurjat Kuppilat" ohjelmaan. Ohjelmassa Ramsay käy auttamassa surkeita ravintoloita. Lähes kaikissa ongelmissa olevissa ravintoloissa on valtava menu, jossa voi olla jopa satoja tuotteita. Ensimmäisenä tehtävänään Ramsay karsii ruokalajien määrän murto-osaan alkuperäisestä. Keittiön toiminta tehostuu, ja annosten laatu paranee.

Tuhatsivuisen manuaalin sijasta suosittelemme toteuttamaan ohjelmistoja, joiden käyttämiseen ei opiskelua tarvita. Käyttäjät osaavat kyllä kertoa mitä haluavat (eli kaiken!), mutta on tärkeää selvittää mitä he oikeasti tarvitsevat.

Aihetta on käsitelty myös kirjoituksessa Osta vähemmän.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *