Ari Metsähalme

Ari Metsähalme

Ohjelmistokehityksessä pienilläkin innovaatioilla voi säästää valtavia summia rahaa.

Teimme asiakkaalle projektia, jossa laatuvaatimukset olivat erittäin kovat. Joka ikinen koodirivi tuli katselmoida ja hyväksyä. Koodin katselmointi on ohjelmistokehityksessä yleisesti käytetty tapa varmistaa, että koodi täyttää sille asetetut vaatimukset ja toimii kuten on tarkoitettu. Se on koodin oikolukua.

Toimitimme koodit kahden viikon välein. Ne saatuaan asiakas kutsui koolle ryhmän, joka kävi läpi kaikki muuttuneet ja uudet kooditiedostot. Muutaman hengen kehitystiimimme sai kahdessa viikossa aikaan melkoisen läjän koodia, joten katselmointityötä oli paljon. Asiakas keräsi kommentit Word-dokumenttiin ja lähetti sen meille.

Kaikkeen tähän kului päiviä, jopa viikkoja. Olimme usein valmiita tekemään jo seuraavan toimituksen ennen kuin saimme kommentit edellisestä. Lisää aikaa kului, kun kävimme porukalla läpi kommenttien epäselviä kohtia ja selvittelimme väärinkäsityksiä. Ongelmia syntyi, jos asiakas halusi muutoksia koodeihin, joiden päälle oli jo kahden viikon ajan rakennettu uutta. Havaitsimme myös, ettei katselmoinneissa yleensä löytynyt mitään todellisia virheitä, vaan kommentit koskivat lähinnä tyyliseikkoja. Katselmoitavaa oli kerralla aivan liian paljon.

Oli selvää, että asioihin oli tultava muutos.

Otimme käyttöön web-pohjaisen katselmointityökalun. Se oli helppoa, sillä se toimi suoraan yhteen käyttämämme versionhallintatyökalun kanssa. Testasimme sitä ensin sisäisesti. Se toimi loistavasti. Ehdotimme asiakkaalle, että hylkäisimme katselmointikomiteat ja Word-dokumentit ja siirtyisimme katselmoimaan webissä.

Tästä eteenpäin laitoimme koodit pienissä hyvin ymmärrettävissä paloissa katselmointityökaluun palvelimelle, johon asiakkaalla oli pääsy. Asiakas sai kommentoida koodejamme jo ennen toimitusta. Työkalun avulla epäselvistä kohdista oli mahdollista keskustella viiveettä ja väärinkäsitykset vältettiin. Katselmoijien ja kehittäjien välille syntyi dialogi.

Sisällytimme toimituksiin vain katselmoinneissa hyväksytyt koodit. Korjaustoimitukset loppuivat, laatu parani ja molemmissa päissä säästyi valtavasti aikaa, rahaa ja hermoja. Sekä asiakas että me olimme tyytyväisiä.

Olemme ottaneet tämän katselmointityökalun, Gerritin, käyttöön muissakin projekteissa. Tulokset ovat olleet erittäin hyviä.

Lisätietoja Gerritistä: http://code.google.com/p/gerrit/

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *