Pasi Kovanen

Pasi Kovanen

Software with Passion.

Pilvipalvelut ovat nyt it-maailmassa kuuminta hottia. Termin keksijä tosin saisi hävetä nurkassa. Pilvistä saa toki tehtyä hauskoja otsikoita, mutta abstraktiudessaan sana aiheuttaa valtavasti sekaannusta.

Pilvihöttöä käytetään kuvaamaan ainakin kolmea erilaista palvelua, joiden yhteinen nimittäjä on palvelujen hyödyntäminen Internetin ylitse. Tästä syystä käsittelemme erikseen nämä palvelutyypit, ja pohdimme miten suomalaisten yritysten niitä kannattaa hyödyntää.

SaaS - Software As A Service

Tähän kategoriaan kuuluvat ohjelmistot, joita käytetään Internetin ylitse. Jotkut kutsuvat jopa huuto.netiä tai Facebookia SaaS palveluiksi, mitä ne periaatteessa toki ovatkin. Yritysten kannalta kuitenkin olennaista on SaaS:n tarjoama vaihtoehto perinteiseen malliin verrattuna.

Perinteisesti yrityksen konesalissa on palvelimia, joissa yrityksen IT-osasto pyörittää tarvittavia palveluita. SaaS mallissa näitä palveluita pyörittää palveluntarjoaja, ja palveluihin pääsee käsiksi kaikkialta missä on Internet-yhteys.

Perinteistä mallia voisi verrata tehtaaseen, joka omistaa oman sähkölaitoksen, vaikka tarvitsee vain sähköä.

Itse ylläpidettyihin ohjelmiin verrattuna monet SaaS-palvelut tarjoavat edistyneet ryhmätyöskentelyominaisuudet, ja esimerkiksi Googlen Apps -palveluperhe on todellinen uhka Microsoft Officelle. SaaS-palveluiden yleistyminen luo Microsoftille myös toisen uhkan: käyttöjärjestelmän arvo vähenee, kun palveluita voi käyttää millä tahansa selaimella. SaaS palveluita ei myöskään tarvitse päivittää muutaman vuoden välein. Uudet ominaisuudet ja korjaukset tulevat palveluun automaattisetsi näkyviin niiden julkaisuhetkellä, ilman lisäkustannuksia.

Luottamuksellisten tietojen säilömisen yrityksen ulkopuolelle jokainen yritys joutuu itse ratkaisemaan.

Suomalaiset yritykset ovat olleet aika hitaita SaaS-palveluiden hyödyntämisessä, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa ne yleistyvät kovaa vauhtia. Suosittelemmekin tutustumaan tarjolla oleviin palveluihin. Luvassa voi olla huomattavia kustannussäästöjä ja työskentelytapojen tehostumista. Esimerkiksi Vincit on siirtynyt suurilta osin Microsoftin Officen ja Exchangen käytöstä Google Appsiin, ja paluuta takaisin ei ole.

PaaS - Platform As A Service

PaaS on yksi mielenkiintoisimmasta ilmiöistä IT-maailmassa. PaaS tarkoittaa kiteytettynä alustaa, jonka päällä ohjelmia voi suorittaa.

Esimerkiksi Google App Engine (nimestään huolimatta eri asia kuin yllä mainittu Google Apps) tarjoaa ympäristön jossa voi suorittaa joko sille tehtyjä valmisohjelmia tai omia ohjelmia. Toinen esimerkki PaaS-palvelusta Microsoftin Windows Azure.

Koska ohjelmia suoritetaan erityisesti PaaS käyttöön tehtyjen ympäristöjen päällä käyttäen niiden omia ohjelmointirajapintoja, ei asiakkaiden tarvitse huolehtia kuin omasta ohjelmakoodista. Esimerkiksi PaaS-alustan pohjalla olevan käyttöjärjestelmän ajan tasalla pitämisestä ja tietoturvasta huolehtii palveluntarjoaja.

PaaS-palveluiden pitäisi skaalautua kuormituksen mukaan. Esimerkiksi Google App Engine on kuitenkin kärsinyt ajoittain kasvukivuista.

PaaS on sangen uusi keksintö, ja sen merkitystä tulevaisuudessa on vielä liian aikaista arvioida. Suosittelemme toistaiseksi odottamaan teknologian kypsymistä.

IaaS - Infrastructure As A Service

IaaS tarkoittaa yksinkertaisimmillaan Internetin yli hyödynnettävän palvelimen vuokraamista. Palvelin voi olla dedikoitu yritykselle tai jaettu useamman asiakkaan kesken virtuaalisointiteknologialla. Asiakkaan kannalta toteutustavalla ei ole merkitystä, kunhan suorituskykyä on tarpeisiin sopivasti.

IaaS vastaa toiminnaltaan yrityksen omassa konesalissa pörräävää palvelinta. IaaS tulee kuitenkin usein huomattavasti omaa konetta halvemmaksi. Palveluntarjoaja huolehtii laitetilasta ja laitteistosta. Toisin kuin PaaS:ssa, asiakkaan huoleksi jää yleensä käyttöjärjestelmän turvaaminen sekä ajan tasalla pitäminen ja kaikkien tarvittavien ohjelmistojen asentaminen. Palvelu on hinnoiteltu joko kuukausimaksulla tai tuntipohjaisesti, jos palvelua tai lisäkapasiteettia tarvitaan vain tilapäisesti.

Koska IaaS tarjoaa aidon Windows- tai Linux-ympäristön, voi kaikkia ohjelmistoja käyttää myös IaaS-palvelimen päällä. Osa IaaS-tarjoajista, kuten Amazon EC2, osaa myös automaattisesti käynnistää uusia virtuaalipalvelimia jos palvelin on kovassa kuormassa. Tällöin palvelimella suoritettavien ohjelmien pitää kuitenkin osata toimia monipalvelinympäristössä.

IaaS teknologia on vakiintunutta ja siihen sisältyvät riskit pieniä, koska asennuksen voi aina tarvittaessa siirtää omalle palvelimelle. Kuormanjako-ominaisuudesta on hyötyä harvoille suomalaisyrityksille, koska useimpien palveluiden tarpeiden tyydyttämiseen riittää yksi tehokas palvelin.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

  • Jukka

    Ihmettelen suoraan sanoen että meidänkin firma myy saas palveluna ihan järkevää dataware house juttua ja varastonhallintaa yms. mutta se ei mene kaaliin, että maili kannattaisi hankkia vaikka googlelta.

    Projektinhalinta meilläkin on projectplacelta, mikä on minusta ihan ok palvelu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *