Mikko Kuitunen

Mikko Kuitunen

Chief Executive Officer

TwitterLinkedIn

Johtamisen avulla pyritään siihen, että joukko ihmisiä toimii paremmin ja tehokkaammin kuin ilman johtamista. Näin Wikipedia määrittelee johtamisen. Mielestäni tässä määritelmässä on merkittävä puute sen osalta, että se puhuu ainoastaan joukosta ihmisiä. On kuitenkin selvää, että asioita voi tehdä paremmin tai tehokkaammin myös yksilötasolla. Näin ollen itsensä johtamien pitäisi myös huomioida määritelmässä.

Oma määritelmäni johtamisesta kuulukin seuraavasti: mikä tahansa, mikä edistää sitä, että yksilö tai joukko ihmisiä toimii paremmin ja tehokkaammin, on johtamista. Tämä eroaa Wikipedian määritelmästä myös siinä mielessä, että tässä ei johtamisen avulla ainoastaan pyritä parempaan vaan siinä myös onnistutaan.

Hyvä. Nyt, kun johtaminen on saatu määriteltyä, voimme siirtyä tekemään mielikuvaharjoitusta. Valitaan joukosta sattumanvaraisesti kaksi henkilöä suorittamaan samaa tehtävää. Ohjeistetaan ensimmäinen valittu käskyllä: ”Kaiva 25 metriä syvä kuoppa tuonne rinteeseen. Tässä on lapio.”

Toiselle valitulle sanomme: ”Tuolla harjussa virtaa pohjavettä ja jos saamme tehtyä kaivon, tuhat kyläläistä saa puhdasta vettä ja jää henkiin. Tässä on lapio.”

Oletan, että henkilö, joka sai tehtäväksi kaivon kaivamisen, suoriutuu urakasta kuopankaivajaa rivakammin. Näin ollen kaivonkaivajan kohdalla voidaan puhua johtamisesta. Oleellinen kysymys kuuluu: missä johtaminen on tapahtunut? Koska esimerkki on hyvin pelkistetty, on melko helppoa päätyä oikeaan vastaukseen: johtaminen tapahtuu aina ja ainoastaan vastaanottajan korvien välissä.

Sinä päätät lopulta mitä syötteitä huomioit ja miten muutat toimintaasi niiden pohjalta. Johtamisessa keskiössä on yksilö ja jos mikään tai kukaan ei muutu, myöskään johtamista ei ole tapahtunut. Hyvää johtamista on sellainen, jonka johdosta saadaan aikaiseksi muutosta toivottuun ja parempaan suuntaan.

Tämän takia organisaation tehtävä on poistaa työntekijöiltään onnistumisen esteet. Johtajan rooli on tuntea tiiminsä ja sen tavoitteet sekä tunnistaa yksilölliset esteet ja tehdä kaikkensa niiden poistamiseksi.

Johtajan ja johtamisen välillä ei ole yhtäläisyysviivaa. Sellaisella johtajalla, joka ei saa tiiminsä yksilöitä muuttamaan toimintaansa tavalla, jossa kokonaisuutena asiat tapahtuvat paremmin tai tehokkaammin, ei ole roolia johtamisessa.

On hyvä huomata, että johtamista saadaan aikaan lukuisilla tavoilla. Ylätasolla voidaan tarkastella kuinka paljon organisaatio rytmittää johtamista normeilla ja kuinka paljon johtamista pyritään aikaansaamaan hajauttamalla vaikuttamista ja päätöksentekoa johdettaville.

Jossain organisaatioissa ei tarvita juuri muuta kuin yksinkertainen ohje: tee niin kuin ite tekisit. Eli toimi kuten toimisit tilanteessa, jossa saisit toimia kuten parhaaksi näet ja käyttäisit omaa rahaasi.

Toki on olemassa tilanteita, joissa on välttämätöntä määrittää jopa se, koska on soveliasta hengittää. Tämän esimerkin kuulin Suomen Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäiseltä, enkä epäile sen paikkaansapitävyyttä silloin kun kyseessä on puhallinsoittajat. Toisaalta uskon, että klarinetisti osaa kyllä itsekin päätellä koska vetää henkeä sisään.

Ei ole yhtä parasta tapaa johtaa. Jotta johtaja pystyy edesauttamaan johtamista, täytyy hänen tuntea erittäin hyvin tiiminsä yksilöt ja heidän tavoitteensa osana systeemisiä tavoitteita ja mukauttaa toimintansa vastaamaan yrityskulttuuria sekä kontekstia. Se on erittäin haastava tehtävä.

Itse uskon malliin, jossa jokainen yksilö on johtaja, joka johtaa ensisijaisesti itseään ja toissijaisesti koko organisaation muodostamaan systeemiä.

--

Teksti julkaistu alun perin Fakta-lehdessä

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *