Mikko Kuitunen

Mikko Kuitunen

TwitterLinkedIn

nakokulma

Ole rohkeasti kateellinen.

Jokainen on tuntenut kateutta jossain vaiheessa elämäänsä. Ellei muuten, niin lapsena ainakin, kun naapurin Pertti sai joulupukilta kiiltävän mustan KITT-auton ja itse sait kaksi samanlaista pyjamaa. Kateus voidaan jakaa kahteen lajityyppiin, joita kutsun positiiviseksi ja negatiiviseksi kateudeksi. Näiden epäviralliset määritelmät voisivat olla:

 • minulle myös –kateus (positiivinen kateus): kun halutaan jotain, mitä jollain toisellakin on
 • toiselta pois –kateus (negatiivinen kateus): kun halutaan joltain toiselta otettavan jotakin pois annettavaksi itselle.

Näiden ero on mielestäni erittäin selvä. Business Summitissa tuntemani kateus oli tämän määritelmän mukaisesti luonteeltaan positiivista. Halusin päästä itsekin lavalle jakamaan ajatuksiani, enkä suinkaan Williamia ja kumppaneita pois sieltä. Yleisestä kateutta koskevasta mielipiteestä huolimatta pidin kokemaani tunnetta kaikin puolin hyvänä. Lähdin seminaarista uhkuen intoa ja halua tehdä asioita paremmin, isommin ja innovatiivisemmin.

Positiivinen kateus ajaa kunnianhimoisia ihmisiä eteenpäin. Kateus konkretisoi tilan, jossa joku toinen on ja johon itsekin haluaisi. Se pakottaa etsimään tuoreita tulokulmia ja yrittämään enemmän sinne pääsemiseksi. Kateuden kautta on siis mahdollista tunnistaa omia henkilökohtaisia tavoitteitaan. Mitä kohtaan tunnet kateutta? Miten sinä voisit päästä samaan? Minkä asioiden pitäisi muuttua ja voitko tehdä kyseisille asioille jotain?

Kateutta ei siis pidä pelätä eikä tukahduttaa. Se on tyypillinen avoin tunne, johon voi reagoida monella tavalla. Tunnistamalla ja hyväksymällä kateuden on mahdollista hyödyntää sen voimaa. Ole siis rohkeasti kateellinen ja anna sen johdattaa sinut kohti unelmaasi. Niin minäkin teen - vielä minutkin noilla esiintymislavoilla nähdään.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

 • Janne Hirvelä

  Negatiivinen kateus (venäläinen/irlantilainen kateus) tarkoittaa tuhoavaa/hajottavaa toimintaa/ajattelua.jossa ollaan valmiita uhraamaan oma hyvinvointi jotta saadaan toiselta pois se mitä kadehditaan. Toinen siis pyritään ”pudottamaan” omalle tasolle tai vielä jopa alemmas kuin itse negatiivisen kateuden määritelmässä. Biofilia versus negrofilia, rakentava versus hajottava toiminta/ajattelu.

  ”toiselta pois –kateus (negatiivinen kateus): kun halutaan joltain toiselta otettavan jotakin pois annettavaksi itselle.”

  Eikö tämä määritelmä ole sama asia kuin varkaus? Kadehtija haluaa viedä jotain mikä on toisen omaa.

  Positiivisen kateuden (amerikkalainen) määritelmä on mielestäni oikein. Tietenkin paras tila elämässä olisi kun toisten kanssa ei tarvitsisi kilpailla ollenkaan.

  ”If we only wanted to be happy, it would be easy; but we want to be happier than other people, and that is almost always difficult, since we think them happier than they are.” -Charles de Montesquieu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *