Mikko Kuitunen

Mikko Kuitunen

Hallituksen puheenjohtaja

TwitterLinkedIn

Vaikka korona veikin joiltain bisneksiltä pohjan pois totaalisesti, ihmeteltiin vuosi sitten monessa organisaatiossa yllättäen paranevia tuloslukuja ja hyvää tekemisen meininkiä. Äkillisen kotitoimistoille ryntäyksen aiheuttamat teknologiset haasteet oli saatu ratkaistua ja koronan aiheuttamasta henkisestä alkushokista oli selvitty. Maailma ei romahtanutkaan.

Matka- ja kokouskulut olivat hävinneet kokonaan ja myös sairauspoissaolojen määrä oli laskenut lähelle nollaa, kun pöpöt eivät päässeet vaihtamaan omistajaa. Lisäksi erityisesti palkkaintensiivisillä aloilla positiivista vaikutusta lisäsi alennetut työeläkemaksut. Myös kohua aiheuttaneet Business Finlandin häiriötuet vaikuttivat PK-sektorissa piristävästi sekä tuen saajan että ostopalveluiden toimittajan näkökulmasta.

Etätyöt tuntuivat maistuvan henkilöille keskimäärin ihan hyvin. Mahdollisuus suunnitella omat työpäivät ja huimasti noussut joustavuus voimaannuttivat monet. Liikkumatila yhdistettynä työmatkoista vapautuneeseen aikaan aikaansaivat ainakin itselle selkeästi nettopositiivisen fiiliksen.

Toki osalla pakotetut etätyöt alkoivat ahdistaa hyvinkin nopeasti, kun piti ahtaa koko perhe väistämättä pieneksi käyvään asuntoon, hoitaa etätyöt ja etäkoulut sekä pitää taaperotkin tolkuissaan siinä ohessa. Multipasking-ilmiöltä ja sen väsyttäviltä seurauksilta ei voitu välttyä. Myös työergonomiaa oli hankala saada kohdilleen kotioloissa.

Joka tapauksessa asiantuntijaorganisaatioissa viime vuonna kesälomille lähdettiin keskimäärin melko positiivisissa tunnelmissa. Tai ainakin positiivisemmissa kuin missä oltiin muutama kuukausi aikaisemmin, kun liiketoiminnan näkyvyys tipahti päivissä nollaan. Syksyä odotettiin innokkaasti niin koronan taipumisen kuin bisneksen boostaamisen näkökulmista.

Nyt tilanne on täysin toinen. Siis innokkuuden osalta. Näin vaikka rokotteiden myötä voidaan olla jo perustellusti optimistisia koronavapaamman syksyn osalta eikä talouskaan osoita hiipumisen merkkejä. Innostus ei ole kuitenkaan päällimmäisenä aistittavissa oleva tunne.

Meitä vaivaa vakava työapatia. Sen on aiheuttanut jatkuneen etätyön aiheuttama yhteisöllisyyden rapautuminen. Jaksamiseen liittyvät sairauspoissaolot ovat jo aikapäiviä sitten ylittäneet fyysisestä sairastumisesta aiheutuneet poissaolot. Työntekijöiden vaihtuvuus on monin paikoin kasvanut räjähdysmäisesti. On toki aiheellista mainita, että samoista syistä johtuen myös rekrytointi on monin paikoin helpottunut. Tilanne on kuitenkin vakava ja vaatii välittömiä toimia, jotta organisaatiot eivät menetä tärkeintä voimavaraansa – motivoituneita ihmisiä.

Onneksi lääke on hyvin luonnonmukainen ja inhimillinen. Altista itsesi fyysisiin kohtaamisiin työkavereiden kesken. On lukuisia tapoja tehdä se koronaturvallisesti. Pidä kävelypalaveri. Järjestä piknik. Ota fillari alle ja käy syömässä kuplavohvelit tai jädet. Tee mitä tahansa. Mutta korostetusti pyri välttämään tekemästä asiaa yksin ja nappaa kollega mukaan myös vähän outoihin ja epätyypillisiin tekemisiin.

Pienin yksikkö olkoon työelämässä jatkossa kaksikko.

Teksti julkaistu alunperin Kauppalehden Viivan alla -blogissa 7.6.2021

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!