Pasi Kovanen

Pasi Kovanen

Software with Passion

"Onko teillä Oracle zyzzyx3 osaajia? Tunnetteko BMC miraculous^7 platformia? Tehdään Sun simsalabimin päälle, onnistuuko?"

Kuulemme Vincitillä usein vastaavankaltaisia kysymyksiä. IT-maailmassa tuntuu edelleen olevan vallalla käsitys, että hienot järjestelmät vaativat hienot alustat. Kalliit alustat. Enterprise-alustat.

Tietoliikennepuolella käytetään termiä "carrier grade" järjestelmistä, joiden avulla (ehkä) saavutetaan viiden ysin eli 99,999% luotettavuus. Värikkäitä keskusteluita on käyty aiheesta, tarvitaanko luotettavan palvelun toteuttamiseen ihmeellisiä ohjelmisto- tai rauta-alustoja.

Oma mielipiteeni on, että yksinkertaisuus on paras luotettavuuden mahdollistaja. Osoituksena tästä esimerkiksi Google, joka on maailman kuormitetuimpia ja luotettavimpia palveluita. Googlen palvelimina toimivat sadat tuhannet Linux-pohjaiset halpis-PC:t. Ilman hienoja enterprise-sovelluspalvelimia.

Tyypillisen Vincitin ohjelmistoprojektin lisenssikustannukset ovat asiakkaalle nolla euroa. Open Source -pohjaiset työkalut usein päihittävät kaupalliset kilpailijansa.

On toki tapauksia, joissa esimerkiksi kaupallisen tietokantapalvelimen käyttäminen on perusteltua. Valitettavan usein enterprise-alustat kuitenkin lisäävät vain kustannuksia ja monimutkaisuutta. Ja niiden osaajia on vaikea löytää.

 

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *