Mikko Kuitunen

Mikko Kuitunen

Chief Executive Officer

TwitterLinkedIn

Moni esittämäni asia saa aikaan ”Ei noin voi tehdä” -tyyppisen ensireaktion. Useimmiten kuuntelen perustelut ja saan niistä lisäymmärrystä asiasta, mutta sen suuremmin en niistä välitä. Meillä oli jopa käytäntö, että jos johtoryhmästä vähintään puolet pitää minun tai markkinointijohtajan ajatusta huonona, se varmasti toteutetaan. Tällä tavoin on synnytetty muun muassa positiiviset yt:t, digijytky-kampanja ja tasa-arvovaltuutetun kanteluun johtanut ”Vincit haluaa palkata lisää naisia” -ulostulo.

Viimeisen puolen vuoden aikana olen törmännyt näihin reaktioihin useammin kuin koskaan aiemmin. En aja yhtään radikaalimpaa linjaa kuin aiemmin vaan olen ilmeisesti liikkunut herkässä seurassa. Käytän yhtä esimerkkiä kuvastamaan mistä on kyse.

Kumpi alla olevista vaihtoehdoista antaa mielestäsi paremman kuvan tilanteesta ihan normaalille ihmiselle, joita 99,99 prosenttia viestintämme seuraajista on:

1) Tulemme tutkimaan mahdollisuutta asettua julkisen kaupankäynnin kohteeksi NASDAQ OMX First North -markkinapaikalle.
2) Aiomme listautua pörssiin.

Jos vastauksesi oli 2) niin pahoittelen johtamistasi harhaan, sillä lausunto sisältää jopa 67 prosenttia virheellistä sisältöä. Minua on valistettu, että yhtiö ei voi epämääräisesti ilmaista aikeistaan listautua ennen kuin se on virallisesti tiedottanut listautumisaikeesta. Toinen väärin ilmaistu seikka on sana pörssi, sillä First North -listattuja yhtiöitä ei saa kutsua pörssiyhtiöiksi tai pörssinoteeratuiksi yhtiöiksi.

Minulla ei ole ongelmaa käsittää näitä kahta sääntöä ja pystyn vilkkaan mielikuvitukseni ansiosta jopa kuvittelemaan tilanteita, joissa niiden rikkominen olisi oikeasti vähän kehno juttu. Lähtökohtaisesti on kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että kenenkään etuja aidosti loukattaisiin, vaikka listautumishaluista höpistäisiinkin sivulauseessa ennen aikojaan. Asian ”vakavuutta” kuvastaa aika hyvin myös viranomaisen suhtautuminen asiaan. Tämän kaltaisen harhaanjohtavan viestin seurauksena voi saada Finanssivalvonnalta asiasta huomauttavan sähköpostin. Ja siinäpä se.

Silti niin ei saa tehdä. Tai ei ainakaan saisi tehdä. Tästä lainopilliset ja finanssiopilliset neuvonantajat ovat liikuttavan yksimielisiä. Kun heiltä kysyy miksei, vastauksena tulee pitkähkö lista faktoja ja epämääräisempiä seikkoja asiaan liittyen. Useimmiten lista kuitenkin alkaa tai päättyy toteamukseen:

”Tämä homma ei vaan toimi noin.” tai ”Tässä tilanteessa kuuluu toimia näin.”

Tämä vastaus saa minussa aikaa primitiivireaktion, joka jysäyttää takaraivooni nyrkin lailla samalla huutaen korvaani kaiken kehittymisen nyrkkisääntöä: Mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu ja muistuttaa samalla motostani: Anteeksi saa helpommin kuin luvan.

Koska emme kuitenkaan lähtökohtaisesti tarkoita pahaa, vaan haluamme ainoastaan puhua asioista siten kuin ne (kansantajuisesti) ovat, olemme päätyneet tekemään Vincitin historian ensimmäisen oikaisun tuoreimpaan tiedotteeseemme liittyen:

OIKAISU - Vincit haluaa oikaista 12.2.2016 julkaisemaansa tiedotetta, jossa yhtiö kertoi tulleensa valituksi kolmatta kertaa putkeen Suomen parhaaksi työpaikaksi. Tiedotteen viimeisessä lauseessa oli maininta yhtiön aikeista listautua First North -markkinapaikalle. Listauksen valmistelussa avustavan pankkiiriliikkeen pyynnöstä haluamme oikaista tätä tiedotteen alaviitteen viimeistä lausetta toteamalla, että emme anna listautumisasiaa koskien virallisia lausuntoja ennen kuin annamme sitä koskien virallisia lausuntoja. Olemme luottavaisia, että tämän oikaisun myötä yhteistyömme valitsemamme pankkiiriliikkeen kanssa jatkuu hedelmällisenä, jotta joku päivä pääsemme vielä listautumaan sinne First Northiin.

Oikaisuun liittyen lisätietoja antaa mielensäpahoittanut oikaisija, Vincit Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kuitunen (040 589 8316). Muille mielensä pahoittaneille lähetämme Vincit-karvalakin keväthangille lämmittämään.

-- teksti on julkaistu Kauppalehden Viivan alla -blogissa 22.2.2016 --

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

 • Pahoitin nyt mieleni tästä suorasukaisuudesta ja avoimuudesta, eihän näin voi Suomessa toimia. Oikeasti, olen ylpeä siitä, että te ette anna itsenne vajota tavallisuuden tylsään suohon vaan uskallatte olla rohkeasti oman näköisiä myös viestinnässä. Saanko silti hakea karvahattuni jo tänään 😉

 • Mikko Kuitunen

  Tervetuloa vaan hakemaan!

 • Sanna Seiko Salo

  Mainio meininkinne jatkukoon! Olisin mieluusti ottanut karvalakin mutten kykene mieltäni pahoittamaan tästä.

  • Mikko Kuitunen Sanna Seiko Salo

   Harmin paikka. Parempi tuuri ensi kerralla 😉

 • Näingän se on ”Jos ei tee mitään, ei tapahdu mitään!” Onnea ja menestystä!

 • Olemme samalla tiellä sinne mitä ilmeisesti ei saa lausua ennen kuin saa virallisesti lausua:)
  Luin muutaman blogin ja ne ovat virkistäviä ehkä siksikin että tunnen hengenheimolaisuutta, eli jonkunlaista ”positiivista häiriköintiä”. Blogin ensimmäisestä kappaleesta jäin kuitenkin jännittyneenä (:))miettimään, että mitä teillä tapahtuisi jos joku muu esittäisi ajatuksen johtoryhmässä kuin sinä tai markkinointijohtaja? Onko se luvallista tai mahdollista? Toteutetaanko niitäkin, jos enemmistö vastustaa? Niin, no eihän ne yleensä ole hyviä meilläkään, eikä ainakaan toteuttamiskelpoisia:).

  • Mikko Kuitunen Jarmo Purontaus

   Me ollaan jo nykyään lakkautettu johtoryhmätyöskentely, joten siellä ei kenenkään tarvitse enää käydä ideoitaan esittämässä. Mutta missään vaiheessa ideointi tai ideoiden toteutus ei ole ollut pelkästään mun tai Kovasen Pasin (markkinointijohtaja) harteilla. Olemme yrittäneet tehdä tätäkin mahdollisimman joukkoistetusti eli saada kaikki asiasta kiinnostuneet mukaan sen sijaan, että joku tietty henkilö vastaisi yksin koko paletista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *