Krista Forsström

Krista Forsström

Employee Experience & Workplace Design

krista.forsstrom@vincit.fi

LinkedIn

Kun rekrytointiprosessissa asiat ovat edenneet suotuisasti, ja ehdokas on vakuuttanut meidät osaamisellaan ja persoonallaan, pääsemme lähettämään työtarjouksen ja tekemään kapulanvaihdon rekrytiimiltä people-tiimille. Blogisarjan kolmannessa osassa noin 200 vincitläisen kanssa työsopimuskuviot hoitanut Krista pureutuu rekrytointiprosessin loppusuoraan ja niihin hetkiin, kun saadaan nimet työsopimuspapereihin ja voidaan kippistää uudelle alulle.

Viiden tähden ehdokaskokemus -blogisarjamme aiemmissa osissa on käsitelty ehdokasviestintää sekä juttutuokioita, eli rennompia työhaastatteluita. Tässä kirjoituksessa suunnataan katseet rekrytointiprosessin loppusuoraan, eli työsopimuksen tekemiseen liittyviin steppeihin ja työntekijäkokemuksen muotoutumisen alkumetreille.

Työtarjous

Tehtävään valituksi tullut ehdokas saa viimeisen juttutuokion jälkeen sähköpostiinsa työtarjouksen, josta selviävät olennaiset työsuhteen ehdot ja edut, palkkatarjous sekä toiveemme työsuhteen aloitusajankohtaan liittyen. Tarvittaessa vastailemme kysymyksiin esim. autopaikoista, työehtosopimuksesta ja muista käytännön asioista, mikäli niitä herää tässä kohtaa. Työtarjous on selkeä ja ytimekäs paketti, joka vastaa päätöksenteon kannalta olennaisimpiin kysymyksiin.

Valinnainen bonusvaihe: kahvittelut uusien työkavereiden kanssa

Työtarjouksen yhteydessä tarjoamme ehdokkaalle mahdollisuuden tulla moikkaamaan tulevia työkavereita toimistollemme kahvikupin äärelle ennen lopullista päätöksentekoa. Tässäkään ajan hetkessä kahvittelua tulevien työkavereiden kanssa ei tarvitse skipata, vaan voimme aivan mainiosti tarjota vaihtoehdoksi etäkaffet Google Meetin kautta Vincitin omaan kahvijauhatukseen Postin avustuksella tutustuttaen.

Monelle hyvin toimiva työyhteisö sekä asiantuntevat ja mukavat työkaverit on merkityksellinen päätökseen vaikuttava tekijä. Erityisesti useamman työtarjouksen välillä pallottelevat ehdokkaat hyödyntävät tämän kortin mielellään. Tarjoamalla tämän mahdollisuuden saamme taklattua skeptisimmätkin epäilykset siitä, että rekryprosessimme aikana pääsisi tapaamaan vain vaaleanpunaisin silmälasein varustettuja unelmatyöarjesta kertovia positiivareita. Ajatuksena on, että arjesta voidaan keskustella kahvitteluhetken (joskin myös koko rekryprosessin) aikana mahdollisimman suoraan ja sellaisena kuin se on. Kahvitellessa on myös mahdollista avata työarkea aiempia vaiheita monipuolisemmin vastaavissa tehtävissä toimivien työkavereiden kanssa. Kahvitteluaika voidaan muutoinkin käyttää täysin kandin toivomiin teemoihin syvemmin uppotuen. On molemminpuolinen etu, että yllätysmomenttia suhteessa todelliseen työarkeen ei jätetä.

Työsopimus

Onneksemme suurin osa työtarjousvaiheeseen pääsevistä haluaa lähteä matkaamme (kahvittelukortin käyttävien osalta hitrate taitaa olla liki 100 %) ja seuraavaksi pääsemme työsopimuspapereiden äärelle. Haluamme panostaa ensivaikutelmaan myös näillä treffeillä, sillä tästä alkaa työntekijämme kannalta toivottavasti yksi elämän merkityksellisimmistä ja tähänastisen työarjen kannalta upeimmista suhteista.

Työsopparitapaamisemme onnistuvat yhtälailla livenä tai etänä. Tapaamiset eivät ole pelkästään papereiden kirjoittelutilanteita, vaikka joskus toki niitäkin, jos työntekijä toivoo maksimaalisen suoraviivaista etenemistä. Sopimusasiat hoidetaan useimmiten oman peoplen (eli henkilöstöasioista vastaavan lähimmän people-tiimiläisen) kanssa. Työsopparitreffien yhteydessä työntekijälle avataan oma, Vincitin tarpeisiin alusta alkaen rakennettu, perehdytys-Trello. Kyseinen Trello-taulu sisältää 64 tehtäväkorttiin pilkottuna kaiken perehdytykseen ja työarjen alkumetreihin olennaisena kuuluvan yleisen, työtehtävistä riippumattoman, infon ja ohjeistuksen (mm. työvälinetilauksiin ja puhelinliittymän siirtoon liittyen). Tässä yhteydessä keskustellaan myös siitä, millainen olisi uuden työntekijän ideaaliprojekti ja -projektitiimi ja kirjataan toiveet ylös myyntitiimille.

Tapaamisen päätteeksi sovimme ensimmäisen työpäivän käytännön asioista ja toivotamme vielä tsemppiä edellisten kuvioiden paketointiin. Seuraavan kerran nähdäänkin jo työarjen merkeissä.

Matka kohti työntekijäkokemusta alkaa

Onnistuneesti loppuun saateltu rekrytointiprosessi antaa meille melkoisen kattavasti tietoa uudesta työntekijästämme. Työsopimusta tehdessä keskitymme henkilötunnuksen oikeinkirjoituksen lisäksi tutustumaan uuteen vincitläiseen. Työn aloitukseen liittyvässä yhteydenpidossa saamme jännityksen kaikotessa arvokasta lisätietoa esimerkiksi työntekijän persoonasta ja elämäntilanteesta. Saamme keskusteluissa yllättävän hyvin osviittaa muun muassa siitä, millaista tukea työntekijä tulee tarvitsemaan yhteiselomme alkumetreillä, miten turvallisuushakuinen uusi työkaverimme on, kuinka kova kuormitus siirtymästä uuteen työpaikkaan tulee ja millainen kollegaperehdyttäjä, eli buddy tarvitaan perehdytykseen oman peoplen lisäksi.

Tästä käynnistyy meidän yhteinen yksilölliseen johtamiseen ja LaaS-ideologiaan (Leadership as a Service) pohjautuva matkamme uuden vincitläisen kanssa. Samalla ehdokaskokemus muotoutuu työntekijäkokemuksen perustaksi. Seuraavassa Vincitin rekry- ja people-tiimin koostamassa juttusarjassa paneudumme tarkemmin juuri työntekijäkokemukseen ja sen eri ulottuvuuksiin aloittaen uuden työntekijän perehdytyksestä. Mukana on toki vinkkejä myös etäperehdytykseen liittyen. Pysythän kuulolla!

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!