Emmi Järvimäki

Emmi Järvimäki

Head of Recruitment (äitiyslomalla)

emmi.riihimaki@vincit.fi
+358 44 282 5541

LinkedIn

Stressiä, hikipisaroita ja ääretöntä jännitystä. Nämä syntyvät monille pelkästään siitä, kun kuulee sanan työhaastattelu. Onneksi haastatteluiden ei kuitenkaan tarvitse noudattaa tuttua perinteistä kaavaa, vaan tilalla voi olla juttutuokio lenkkipolulla tai vaikka puistossa jätskin äärellä. Tässä tekstissä tulen kertomaan tarkemmin siitä, miten meidän rekrytiimi järjestää juttutuokiot ja mistä puhumme, kun tapaamme mahdollisen tulevan työkaverimme kanssa.

Moikka! Olen Emmi ja toimin Vincitillä rekrytoijana. Ihmiset, heidän tarinansa ja tavoitteensa kiinnostavat minua erityisen paljon. Itse uteliaana persoonana tykkään tutustua ja jutella ihmisten kanssa, milloin mistäkin. Innostun uuden oppimisesta ja koen kiehtovana ihmisten erilaisuuden ja heidän persoonansa.

Mutta sitten asiaan eli Vincitin rekrytoinnin blogisarjan osaan kaksi: juttutuokioihin, joita muualla yleisemmin kutsutaan haastatteluiksi. Meillä sana on juttutuokio, sillä tilanne on kaukana yksipuolisesta haastattelusta, kyse on molemminpuolisesta ja vastavuoroisesta tutustumisesta.

Miksi juttutuokio perinteisen haastattelun sijaan?

Haastattelun sijaan pidämme juttutuokion yksinkertaisesta syystä: monilla stressitasot ja hikipisarat nousevat jo pelkästä sanasta työhaastattelu. Termistä tulee mieleen kivikautiset kauhuskenaariot tulevan työnantajan kyselytuntimaisesta piinapenkistä, jonne askelletaan CV kainalossa, hattu kourassa ja kädet täristen. Onneksi tämänlaisen perinteisen haastattelutavan ei tarvitse enää olla nykypäivää. Uusi työpaikka on aina hyppy tuntemattomaan ja tästä syystä uskomme, että ensimmäisen tapaamisen on aina oltava sellainen, jossa henkilö tuntee olonsa mahdollisimman rennoksi ja mukavaksi. Tällöin ajatus juoksee paremmin ja myös oikeanlaiset vastaukset tulevat mieleen.

Rekrytoijana yksi tärkeimmistä tehtävistäni on antaa mahdollisimman realistinen kuva Vincitistä ja täällä työskentelystä sekä vastata kaikkiin kysymyksiin avoimesti ja rehellisesti. Työnhakija ei siis ole meille hakija, vaan tuleva työkaveri. Ensimmäisen tapaamisen tarkoituksena onkin molemmin puolin selvittää, olemmeko toisillemme sopivia.

Miten ja missä juttutuokio?

 ”Tämä tapaaminen jäi mieleen, olipa hauskaa! Käytiin Vincitin rekrytoijan kanssa kävelemässä puistossa ja syötiin samalla jäätelöt.”

Meillä voi valita neljästä eri vaihtoehdosta missä ja miten haluaa ensimmäisen tapaamisen toteuttaa. Uskomme, että tässäkin tapauksessa valta on ehdokkaalla eli tulevalla työkaverillamme. Yleisimpinä vaihtoehtoina meillä on kävelylenkki puistossa tai metsässä, rento lounastapaaminen tai tapaaminen toimistolla, jossa voi samalla nähdä työtiloja ja tulevia työkavereita. Tapaamispaikka valitaan siinä vaiheessa, kun meille jätetään yhteystiedot. Jokainen voi tietysti myös ehdottaa muitakin tapaamisvaihtoehtoja.

Mistä puhutaan, kun tavataan?

Muokkaamme juttutuokion aina henkilön mukaan. Jokainen tapaaminen on siis hieman erilainen, sillä niinhän me kaikki ihmisetkin olemme. Itselleni on erityisen antoisaa, kun huomaan, että jännitys on kadonnut ja nauretaankin jo yhdessä jollekin. Jännittäminenkin on tietysti sallittua, sillä meillä saa olla juuri sellainen kuin on – niin mekin olemme.

Mutta mitä sitten juttutuokiossa kysellään ja mistä haluamme kuulla? Mielenkiintoista on aina kuulla henkilöstä eli mahdollisesta uudesta työkaveristamme. Yleensä haluamme tietää: kuka hän on, mitä hän haluaa, mitä hän osaa, mitä toivoo meiltä, tulevalta roolilta ja muulta Vincitin poppoolta ja mikä saa hänet vaihtamaan työpaikkaa. Kuulemme myös mielellämme, miksi hän on kiinnostunut Vincitistä ja vastaammeko tapaamisen jälkeen sitä mielikuvaa, joka meistä oli etukäteen.

Lähetämme etukäteen muutamia kysymyksiä, joiden avulla jokainen voi valmistautua tapaamiseen. Samalla rohkaisemme miettimään ja esittämään meille kriittisiä kysymyksiä. Tapaamisessa meiltä saakin vapaasti kysellä ja haastaa, sillä meille on yhtä tärkeää, että henkilö saa kaipaamansa vastaukset. Samalla henkilö pystyy itse arvioimaan sen, että olemmeko paikka, jonne oikeasti haluaa töihin. Kaikki kysymykset ovat siis enemmän kuin tervetulleita, myös ne kaikista vaikeimmat. Aivan kaikesta saa nimittäin kysyä.

Entä juttutuokion jälkeen?

Rekrytointiprosessi koostuu kolmesta tai neljästä eri vaiheesta. Prosessi räätälöidään aina kunkin roolin mukaan eli pieniä muutoksia voi matkan varrella olla. Tavoitteemme on viedä rekrytointi läpi mahdollisimman nopeasti ja huomioiden jokaisen henkilön aikataulutoive. Keskimäärin rekrytointimme etenee 2-3 viikossa eteenpäin.

Näin asiat etenevät:

1. Juttutuokio valitussa paikassa Vincitin rekrytoijan kanssa.

2. Mahdollinen ennakkotehtävä osaamistasosta ja tehtävästä riippuen. Ennen varsinaista osaamispainotteista haastattelua lähetämme ennakkotehtävän sähköpostiin. Tehtävän voi tehdä oman aikataulun mukaan kotona. Palautusaikaa annamme yleensä 2-4 viikkoa riippuen myös henkilön omasta toiveesta.

3. Osaamispainotteinen tapaaminen. Tämän tapaamisen tarkoituksena on kartoittaa syvemmin osaamista. Haastattelu jaksottuu noin tunnin pituiseen keskustelujaksoon ja noin tunnin pituiseen osaamisen testaukseen, joka on esimerkiksi teknisissä rooleissa työskenteleville tekninen testi. Tästä lähetämme etukäteen speksejä, jotta jokainen tietää miten valmistautua. Tapaamisessa on mukana yhdestä kahteen meidän teknistä asiantuntijaamme ja tulevaa kollegaa.

4. Viimeistä silausta vaille valmis! Lopuksi järjestetään tapaaminen liiketoimintajohtajan kanssa. Viimeisessä tapaamisessa pääsee treffaamaan solun liiketoiminnan vetäjää. Tarkoitus on puolin ja toisin tutustua ja antaa tarvittavaa lisätietoa molemminpuolisen päätöksen tekemiseksi. Haluamme erityisesti kuulla sen, mikä jokaista henkilöä motivoi ja miten omassa työssä voi muodostaa liiketoiminnallista arvoa.

Palautetta, kiitos!

Kävi rekrytointiprosessissa miten tahansa, palaute on meille enemmän kuin tervetullutta. Aina on jotain, missä voimme kehittyä. Lähetämme prosessin loppuessa kaikille ehdokkaille palautekyselyn, jossa otamme niin ruusut, risut kuin puunoksatkin kiitollisina vastaan. Lisäksi annamme mielellämme myös jokaiselle palautetta taidoista, joita voi tulevaisuudessa kehittää.

Miltä juttutuokiot sinusta kuulostaa? Vilkaise videolta, miltä ensimmäinen tapaaminen Helsingin Steissin toimistollamme voisi näyttää.

 

Tämä blogipostaus on toinen osa rekrytiimimme toimintaa avaavaa blogisarjaa. Sarjan muut osat pääset lukemaan alta:

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!