Sami Suominen

Sami Suominen

Digitalisaatio tuo mukanaan valtavat määrät dataa ja muuttaa mennessään liiketoimintaa ja tuttuja rakenteita. Koetko olevasi päätöksentekijä vai muutoksentekijä muuttuvassa maailmassa? Yritätkö pysyä muiden kintereillä vai jäljittelevätkö muut liiketoimintasi jokaista liikettä?

Liiketoimintaympäristö on nopeassa ja jatkuvassa muutoksessa. Monimuotoisessa ja verkottuneessa maailmassa syy-seuraussuhteita on entistä vaikeampi hahmottaa voidakseen tehdä onnistuneita päätöksiä. Mutta miten muutoksen keskellä voi luotsata liiketoimintaa menestyksekkäästi eteenpäin? Kysymys lienee jo kyllästymiseen asti tuttu, mutta silti ajankohtainen: mitä jos asiat muuttuvat heti uudestaan, entä jos lähdemme väärään suuntaan ja kilpailijat ovat meitä kilometrejä edellä?

Digitalisaatio vauhdittaa muutoksia

Ajatus “kyllä mekin, koska kaikki muutkin” saa monet liikkeelle. Ongelmana voi olla päättää, mihin suuntaan oikein lähteä digitalisaation tarjotessa rajattomia mahdollisuuksia. Muiden jatkuva tarkkailu ja peliliikkeiden tekeminen puolestaan vauhdittavat muutosta entisestään. Vai pitäisikö sittenkin jäädä paikoilleen, antaa muiden vouhottaa rauhassa ja odotella, että vanhat kunnon vakaat ajat palaavat? Paitsi ettei sellaisia ole ollutkaan, sillä muutos on aina läsnä. Digitalisaation myötä tahti on vain kiihtynyt.

Digitalisaation myötä myös kuluttajien ostokäyttäytyminen on murroksessa. Jatkuvasti älykkäämpää ja räätälöidympää palvelua nopeammin, osuvammin ja monikanavaisesti tarjoavat kilpailijat polkevat sinut äkkiä jalkoihinsa, jos et pysty samaan. Miten oikein optimoida mutkikkaita prosesseja, kuinka ymmärtää satunnaiselta näyttävää kuluttajakäyttäytymistä? Tässä kilpajuoksussa ihmisaivot jäävät ikävä kyllä lähelle lähtöviivaa, kun muiden algoritmit kirittävät toisiaan maaliin.

Analytiikka ja tekoäly ovat tämän päivän tuotantolinjoja

Teollistumisen myötä käsityöläiset jäivät ylivoimaisen kilpailun jalkoihin massatuotannon osalta. Et kai vain ole se yksinäinen datasuutari, joka koettaa vieläkin ymmärtää liiketoimintaansa ilman algoritmia ja analytiikkaa muiden porskuttaessa laskentatehonsa kanssa lujaa ohi oikealta ja vasemmalta?

Digitalisaatio on aikamme teollistuminen paitsi, että sen muutosvoima ja vaikutukset on arvioitu edeltäjäänsä vieläkin valtaisammiksi. Pärjätäkseen kisassa on hyvä myöntää, että koneellista apua tarvitaan. Ja äkkiä.

Analytiikka ja tekoäly ovat tämän päivän tuotantolinjoja, joilla dataa käsitellään ja jalostetaan. Jos liiketoiminnastasi kertyvä data päätyisi huippuunsa viritetylle tuotantolinjalle, mitä haluaisit lopputulokseksi? Ehkä saamasi jalostettu tieto voisi tehostaa liiketoimintaasi tai jopa mullistaa sen kokonaan. Tavallisen tehtaanjohtajan ei tarvitse tietää, mikä ratas missäkin pyörii vaan tärkeintä on ymmärtää prosessi ja lopputulos. Sama pätee karkeasti myös data-analytiikkaan. Luota tekniset seikat huippuammattilaisten käsiin ja huolehdi itse ainoastaan siitä, mihin lopputuloksiin tähtäät ja mistä lähtökohdista.

Päätöksiin ja muutoksiin tarvitset tekoälyä ja analytiikkaa

Tekoäly ja analytiikka eivät tietenkään yksin pelasta sinua, jos et tiedä mitä niillä teet. Tässä kisassa voittavat kortit jaetaan sille, joka ymmärtää hyödyntää tietoa liiketoimintaansa tehostamaan tai jopa muuttamaan sitä täysin. Analytiikkaa ja tekoälyä voikin karkeasti sanottuna soveltaa joko päätöksentekoon tai muutoksentekoon.

Olemassa olevaa liiketoimintaasi voi kehittää ja viilata tekoälyn ja analytiikan avulla esimerkiksi asiakasvirtaa ennustaen ja kysyntää ohjaten. Kaikki päätökset eivät välttämättä mullista liiketoimintaasi, mutta niiden avulla voit parantaa kannattavuutta reippaasti. Muutoksenteko vaatii ripauksen enemmän rohkeutta ja luottoa tekoälyyn sekä analytiikkaan. Voit itse näyttää suuntaa muutokselle rakentamalla liiketoimintasi tekoälylähtöiseksi tarjoten jotain, mikä ilman analytiikkaa ei olisi edes mahdollista. Kauneimmillaan tekoälyn tuoma muutos on, kun sitä ei edes huomaa. Asiakaskokemus yksilöityy, sinuun ollaan yhteydessä oikeaan aikaan, oikealla asialla ja toisaalta itse aktiivisena toimijana päädyt aina sinne minne halusitkin – aivan kuin joku olisi tiennyt asian jo etukäteen.

Digitalisaation myötä datan määrä maailmassa kasvaa räjähdysmäisesti. Onneksi meidän ei tarvitsekaan pärjätä kaiken muutoksen keskellä ilman koneellista apua.

Päätöksentekijä tai muutoksentekijä – kumpi tahansa haluatkaan olla, digitalisaation aikana tulet tarvitsemaan tueksesi tekoälyä sekä analytiikkaa. Lienee siis korkea aika aloittaa niiden soveltaminen.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!