Jari Laari

Jari Laari

Passionate Lead Developer

jari.laari@vincit.fi

TwitterLinkedIn

Yli 250 aurinkoista päivää vuodessa, tutustuminen uuteen kulttuuriin, mahtavat harrastusmahdollisuudet, kiinnostavat työtehtävät ja kannustava palkkamalli saivat minut hakemaan töihin Vincitin Kalifornian toimistolle.

Vincitillä on ollut toimintaa Kaliforniassa vuodesta 2016 asti. Piilaaksovierailun jälkeen konttori päätettiin siirtää Irvineen, jossa liiketoimintaympäristö, rekrytointi, liikkuminen ja asuminen on hitusen helpompaa. Työntekijöitä Vincitillä on Kaliforniassa tällä hetkellä parin NHL-joukkueen verran, joista suomalaisia kymmenkunta.

Kalifornian monet mahdollisuudet

Muutaman vuoden Vincit-kokemuksen jälkeen uskaltauduin kesällä 2020 ilmoittamaan kiinnostuksestani Kaliforniaa kohtaan Rachelille, joka vetää paikallisia HR-toimintoja.

Prosessi alkoi keskustelulla Vincit Kalifornian toimari-Villen ja Rachelin kanssa. Ville ja Rachel kertoivat työskentelystä ja kyselivät osaamisestani. Siinä missä Suomessa projektissa voi työskennellä Vincitiltä toistakymmentä ohjelmistokehittäjää, on Kaliforniassa projektikoko henkilöstömäärän takia hieman pienempi. Ville ja Rachel muistivat tietysti mainita Kalifornian monista mahdollisuuksista. Päivällä voit viettää aikaa uima-altaalla ja illaksi lähteä mahtaviin maisemiin maastopyöräilemään tai laskettelemaan. Työyhteisö kuulosti tiiviiltä ja mukavia tapahtumia riittää. Yllättävää minulle oli se, että suomalaisista työntekijöistä lähes kaikki ovat reissussa mukana perheensä kanssa.

Ensimmäisen keskustelun jälkeen juttelin Kalifornian teknologiajohtaja Mikon kanssa. Mikko kertoi tarkemmin projekteista ja lähetettyjen työntekijöiden roolista. Pääosin lähetetyt työntekijät ovat jo kerryttäneet kokemusta useamman vuoden, jotta projektin vetovastuu, myynnin tuki ja muiden ohjelmistokehittäjien mentorointi rapakon takana onnistuu. Lähetetyt työntekijät ovat avainasemassa Vincitin palkitun kulttuurin jalkauttamisessa Kaliforniaan, sillä amerikkalainen työskentelykulttuuri poikkeaa siitä, mihin me täällä Suomessa olemme tottuneet.

Yläpeukun kautta käytännön hommiin

Keskusteluiden jälkeen Ville kyseli Suomen päässä tekemisistäni. Nopeasti puhelimeen kilahti erityisen mukava släkkiviesti.

Ysärin lapsena korvissani alkoi soimaan The O.C -sarjan "California" kappale ja innostus reissua kohtaan kasvoi kasvamistaan.

Viestin jälkeen käynnistettiin viisumiprosessi yhdessä lakimiesten kanssa. Tämä olikin monivaiheinen urakka, jossa piti kerätä dokumentteja yliopiston kandidaattitutkintotodistuksesta lähtien. Lopulta marraskuun 2020 loppupuolella paperinippu lähti käsiteltäväksi Yhdysvaltain Suomen suurlähetystöön.

Tässä vaiheessa aloin tekemään muuttoon liittyviä käytännön järjestelyjä. Kaliforniasta aloin etsimään itselleni sopivaa asuinaluetta yhdessä siellä asuvien kollegoiden avustuksella. Auton liisaus (auto on käytännössä pakollinen) kannattaa myös hoitaa jo Suomen päässä, sillä maahan muuttanut lähetetty työntekijä ei ole luotottajien suosiossa olemattoman Credit Scoren takia. Mielenkiintoisia muutoksia täytyi tehdä myös Suomen puolella, sillä esimerkiksi osa suomalaisista pankeista ei suostu tarjoamaan pankkipalveluita henkilölle, joka on verovelvollinen Yhdysvaltoihin.

Valmennuksen kautta viisumihaastatteluun ja koneeseen

Kaikille lähteville työntekijöille järjestetään valmennusta helpottamaan kotoutumista uuteen maahan ja työympäristöön. Samalla tarjotaan apua käytännön järjestelyihin, kuten asunnon ja auton etsimiseen. Valmennuksessa juteltiin tarkemmin Vincitin Kalifornian toiminnoista sekä tulevaisuuden suunnitelmista, paikallisesta työyhteisöstä ja yhteyden pitämisestä kotimaahan.

Viimeinen osa viisumiprosessia on haastattelu Yhdysvaltain suurlähetystössä Helsingissä. Viisumihaastattelussa virkailija kyseli tarkemmin työtehtävistä Suomessa ja Kaliforniassa varmistaakseen, että haetun viisumini ehdot täyttyvät. Vincitin jengi onkin tuttu näky suurlähetystössä, joten tässä vaiheessa kaikki sujui kitkattomasti ja virkailija kuittasi viisumin hyväksytyksi terveisillä: “Tosi onnistunut matka ollut Vincitillä tuo Amerikan valloitus.”

Koronaviruspandemia myöhästytti lähtöä reilulla kuukaudella. Viimein useamman Suomessa vietettyjen läksiäisten jälkeen hyppäsin uunituoreen viisumin kanssa lentokoneeseen Helsinki-Vantaalla helmikuun 2021 lopussa. Kirjoitan Kalifornian työarjesta ja vapaa-ajasta myöhemmin lisää, kun arki täällä lähtee rullaamaan.

Nappaisiko sinuakin uramahdollisuudet Vincitillä ja kenties jossain kohtaa vierailu Kaliforniaan? 

Tutustu avoimiin paikkoihimme

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!