Kehitysprojektissa lähdettiin liikkeelle nykytilanteen ymmärryksellä ja tavoitteiden asettamisella. Nykytilanteen kartoittamiseksi oli saatavilla runsaasti asiakashaastatteluihin perustuvaa dataa, jota täydennettiin Oralin avainhenkilöiden haastatteluilla. Nykytilakartoitusta seurasi käyttökokemuksen ja käyttöliittymän visuaalisen tyylin konseptointi.
Kehitystyötä ohjasi ymmärrys siitä, että asiakkaat päätyvät sivustolle eri tavoilla ja eri syistä. Osa saapui tietyn palvelun sivulle ilman tarvetta ajanvaraukselle, kun toiset etsivät vapaata aikaa tietylle lääkärille. Lisäksi ajanvarauksen polut vaihtelivat asiakkaasta toiseen. Osa halusi ajan tietylle lääkärille, toiset puolestaan tiettynä ajankohtana ja tiettyyn toimipisteeseen.
Sivustot suunniteltiin siten, että asiakas kykenee varaamaan ajan lähes mistä sivuston osiosta hyvänsä. Esimerkiksi tietyn asiantuntijan sivulta on mahdollista nähdä suoraan hänelle vapaat ajat.
Kun oli varmistettu, että konsepti täyttää sekä käyttäjien että liiketoiminnan tavoitteet, siirryttiin toteutukseen. Uudistettu Oral.fi rakennettiin WordPress-alustalle, johon saatiin linkitettyä aiempaa ketterämmin AngularJS-kehyksellä toteutetut verkkoajanvaraus ja Oma Oral -palvelu, joita myös uudistettiin kehitystyön aikana.