Suomessa tapahtuu tuhansia vesivahinkoja vuosittain. LeakLook lähti taklaamaan tätä haastetta vesiturvapalvelun avulla, jonka toteuttamisessa hyödynnettiin tekoälyyn pohjautuvia mahdollisuuksia. Modernin vesimittarin avulla asiakkaat ovat voineet sekä tunnistaa vesivuodot ajoissa että paremmin hallita arjen vedenkulutustaan.

Haaste

Tuhansia vesivahinkoja vuosittain

Vesivahingot ovat hyvin yleisiä suomalaiskodeissa. Finanssialan Keskusliiton mukaan Suomessa tapahtuu keskimäärin 100 vuotoa päivässä ja niistä maksettavat korvaukset ylittävät reippaasti 100 miljoonaa euroa vuositasolla. Valitettavan usein vesivuototilanteet tapahtuvat huomaamatta ja ne havaitaan vasta, kun vahinko on jo ehtinyt tapahtua. Vesivahinkojen korjaustöihin kuluu poikkeuksetta rahaa useiden tuhansien eurojen edestä. Onkin tärkeää, että kaikki vesivuototilanteet saataisiin mahdollisimman nopeasti huomattua, jolloin valtavilta vahingoilta ja kuluilta voitaisiin välttyä.

LeakLook tarttui haasteeseen toteuttamalla modernin ratkaisun vesivuotojen havaitsemiseen. Yhteistyömme tavoitteena oli digitalisoida vedenkulutuksen seurantaa, raportointia ja vuotojen valvontaa omakotitaloissa, taloyhtiöissä ja teollisuudessa. Erityisen nokkelan ja kevyen ratkaisusta tekee se, että digitalisaatio onnistuu ilman vanhojen ja toimivien analogisten mittareiden vaihtamista uusiin. Päivitystä ei tehdäkään mittariin vaan sen lukijaan.

Mitä teimme

Konenäkö: OpenCV:n valmiit kirjastot. Neuroverkon rakenne suunniteltiin tarpeeseen ja se harjoitettiin itse kerätyllä datalla. Konenäkö suoritetaan Amazon pilvessä, jonne laitteet lähettävät dataa mobiiliverkon yli.

Teknologiat: Python, Keras, Docker

 

Toteutus

Vesiturvapalvelu konenäön avulla

Vincitin ja LeakLookin yhteistyö aloitettiin paremman käyttäjäkokemuksen luomisesta ja käyttöliittymän tuomisesta asiakkaiden odotuksia vastaavalle tasolle. Vesiturvapalvelun käyttöönotto haluttiin tehdä käyttäjilleen mahdollisimman helpoksi heti alusta lähtien. Ideasta syntyi tuote, jonka jokainen voi helposti itse asentaa olemassa olevan perinteisen vesimittarinsa päälle.

Vesiturvapalvelu seuraa vesimittarin lukemia konenäön avulla ja siirtää kulutustiedot tietoturvallisesti eteenpäin käyttäjän luettavaksi pöytäkoneella, kännykällä tai tabletilla, 24/7. Asiakkaat voivat liittää palveluun useampia kohteita, vaikkapa asunnon ja kesämökin. Vuototilanteissa tai muissa veden kulutuksen poikkeamista palvelu tekee hälytyksen.

Vincit on ollut mukana kehittämässä lähes kaikkia LeakLook-tuotteen toimintaan ja asiakasrajapintaan liittyviä asioita aina itse laitteen sulautetusta järjestelmästä asiakkaiden käytössä olevaan webbialustaan asti. Erityisesti mittaritaulujen koneellista lukemista varten kehitettiin – valmiiden ratkaisujen osoittautuessa toimimattomiksi – räätälöity tekoäly, joka harjoitettiin tehtävään varta vasten kerätyllä aineistolla.

Tulokset

Ennakointia ja selkeitä säästöjä

LeakLook-vesiturvapalvelu on tuonut runsaasti hyötyjä käyttäjille. Vesimittarin avulla on voitu ennakoida ja hallita kotitalouden vedenkulutusta ja myös vesilaskua. Vincitin ja LeakLookin yhteistyö jatkuu ja tällä hetkellä teemme asteittaista parantamista ja konenäön opetusta.

Asiakas

LeakLook-vesiturvapalvelu

LeakLook on vesiturvapalvelu, joka tarjoaa kotitalouksille paitsi läpinäkyvyyttä vedenkulutukseen, myös kustannustehokasta kodin vesiturvaa. LeakLook-palvelu koostuu vesimittarinlukijasta sekä hälytyspalvelusta.

Tehdäänkö yhdessä jotain hienoa? Soita Jarille tai paina alla olevaa nappulaa.

Jari Huilla

Tech Director

jari.huilla@vincit.fi
+358 40 068 1103
LinkedIn
Seuraavaksi Lääketietokeskus