Kalmar on terminaalien automatisoinnin ja energiatehokkaan konttien käsittelyn edelläkävijä. Yritys kehitti Vincitin kanssa uuden ohjelmiston, jonka avulla konttiterminaalin asiakaskohtaisten konfiguraatioiden hallinta on helpompaa ja nopeampaa – ja siten koko terminaalioperointi entistä tehokkaampaa ja turvallisempaa.

Poikkeuksellisen monimutkainen työmaa

Tämän päivän konttiterminaali on logistinen viidakko, jossa eri toimijoiden erilaiset kontinkäsittelylaitteet liikkuvat toistensa seassa – osa ihmisen kuljettamana, osa automaattisesti. Kaiken lisäksi jokaisessa laitteessa on oma ohjelmistonsa, jonka avulla laiteyksikön asetuksia päivitetään vastaamaan senhetkistä tarvetta ja tilannetta.

Suurissa terminaaleissa voi kaikki laitteet huomioiden olla jopa 100 000 konfiguroitavaa asetusta, ja asiakaskohtaiset konfiguraatiot voivat erota toisistaan hyvinkin paljon. Näin ollen kaikkien laitteiden keskitettyyn ja kokonaisvaltaiseen hallintaan kykenevälle prosessille oli selkeä tarve.

Uusi lähestymiskulma koko tuotehallintaan

Konttiterminaalin vaativassa ympäristössä laiteasetusten määritteleminen ja käsin päivittäminen vaatii paljon aikaa ja osaamista. Lisäksi inhimillisten virheiden mahdollisuus on aina olemassa – ja kun eri laitteita konfiguroidaan eri ohjelmistoilla, riskikerroin kasvaa entisestään. Tähän haasteeseen Kalmar pyysi apua Vincitiltä, jonka kanssa yhteistyötä oli tehty jo aiemmin.

Projektin tavoitteena oli rakentaa keskitetty hallintajärjestelmä, jonka avulla kaikki terminaalin konfiguroinnit voitaisiin suunnitella, validoida ja toteuttaa kaikentyyppisissä konttiterminaaleissa. Ohjelmiston joustavuusvaatimukset olivat siis korkealla tasolla, ja haastavuutta lisäsi omalta osaltaan tarve laitekohtaisten asetusten etäpäivitettävyyteen. Näin haluttiin varmistaa, että terminaali toimii parhaalla mahdollisella teholla myös silloin, kun esimerkiksi vaihtelevat sääolosuhteet synnyttävät tarpeita laitteiden maksiminopeuksien tai muiden ominaisuuksien säätämiseen.

Yhden alustan monet hyödyt

Vincitin ja Kalmarin kehittämä CCM (Centralized Configuration Management) mahdollistaa projektikohtaisen laite- ja sovelluskonfiguroinnin yhdestä paikasta. Tämä tekee itse konfigurointityöstä hallittavampaa ja nopeampaa. Kaikki tarvittava tieto on selkeästi ja keskitetysti saatavilla sekä räätälöitävissä projektikohtaisten tarpeiden mukaan.

CCM auttaa lisäksi ymmärtämään entistä paremmin konfiguroitavuuteen liittyviä tarpeita ja asiakasympäristöjen toimintaedellytyksiä. Siksi ratkaisu myös mahdollistaa aikaisempaa laadukkaamman ja tarkemman tuotesuunnittelun sekä helpomman käyttöönoton.

Saimme Vincitin kanssa projektin hyvin vauhtiin, vaikka liikkeelle lähdettiin tyhjästä. Työnjako ja odotukset olivat koko ajan selvillä ja kaikkien tiedossa. Itse projekti sujui vuorovaikutteisesti ja käyttäjälähtöisesti, ja lopputulos oli laadukas ja selkeä. Teknisen toteutuksen ja arkkitehtuurin korkea taso puolestaan tuli esiin, kun tuote siirtyi meille jatkokehitykseen. Tehdyn ratkaisun päälle on helppo tehdä vaadittavaa hienosäätöä ja hakea niitä askelmerkkejä, joilla järjestelmä viedään tuotantokäyttöön. Olen hyvin tyytyväinen siihen, mitä saimme aikaan.

Jukka Mäkinen SENIOR MANAGER, PRODUCT MANAGEMENT / KALMAR

Asiakas

Kalmar

Kalmar tarjoaa lastinkäsittelyratkaisuja ja -palveluja satamiin, terminaaleihin, jakelukeskuksiin ja raskaan teollisuuden käyttöön. Yritys on edelläkävijä terminaalien automatisoinnissa ja energiatehokkaassa konttien käsittelyssä. Kattava valikoima kuormankäsittelylaitteita, laaja palveluverkosto sekä korkealuokkaiset automaatio- ja ohjelmistoratkaisut tehostavat kuljetuksia ympäri maailmaa.

Vuoden 2020 lopussa Kalmarilla oli yli 5 500 työntekijää 30 eri maassa, joista suurimpia ovat Yhdysvallat, Malesia, Ruotsi, Kiina, Suomi, Puola, Espanja ja Alankomaat. Tällä hetkellä joka neljäs kontti maailmassa siirretään Kalmar-ratkaisun avulla.

Tehdäänkö yhdessä jotain hienoa? Soita Hannulle tai paina alla olevaa nappulaa.

Hannu Luoto

Business Development Director, Industry

hannu.luoto@vincit.fi
+358 40 564 4480
LinkedIn
Seuraavaksi Europress