Juha Riippi

Juha Riippi

Business Director

juha.riippi@vincit.fi
+358 40 838 8006

TwitterLinkedIn

WWDC mitä missä milloin

WWDC on Applen vuosittainen sovelluskehittäjille suunnattu konferenssi, johon pääsee osallistumaan ainoastaan voittamalla arvonnan. Tänä vuonna kävi tuuri ja lähdimme Anssi Kuutin kanssa matkaan. Tässä hieman reissun antia purettuna.

IMG_2189

I don't always go the WWDC, but when I do, I do it like a boss

Yleiskatsaus 

Konferenssi alkoi maanantaina Tim Cookin keynote-puheella, jossa avattiin peli ja esiteltiin pinnallisesti tärkeimmät uudet ominaisuudet iOS 9:ssä, OS X El Capitanissa ja Watch OS 2:ssa. Tämän jälkeen seurasi State of the Union puhe, jossa käytiin uusia ominaisuuksia läpi, mutta hieman teknisemmin ja yksityiskohtaisemmin. Suosittelenkin katsomaan tuon puheen, siitä saa erinomaisen yleiskuvan esitellyistä uutuuksista. Kaksi suurinta uutista minulle olivat Swift 2.0 ja sen julkaiseminen avoimena lähdekoodina sekä mahdollisuus ajaa omaa koodia Apple Watchissa. Jälkimmäinen mahdollistaa aivan uusia asioita aikaisemmin hiukan torsoksi jääneen kellon kanssa.

Loppuviikko menikin sitten erilaisia esityksiä kuunnellessa. WWDC:ssä on myös mahdollisuus käydä labrassa juttelemassa eri asioista Applen insinöörien kanssa ja kävinkin vilauttamassa omia koodeja ja kyselemässä palautetta. Myös designien läpikäynti Applen designerin kanssa on mahdollista, mutta näihin sessioihin täytyy varata aika etukäteen. Eittämättä olisi kovinkin hyödyllinen kokemus.

WWDC:n lisäksi koko viikko on täynnä eri yritysten sponssaamia bileitä, joissa yleensä ei tarvitse juuri juomista ja ruoista maksaa.  Tosin aamun konferenssisessioissa voi liian innokas "verkostoituminen" kostautua. WWDC:n lisäksi sen rinnalla viereisessä rakennuksessa pyöri koko ajan AltConf, joka oli myös melko hyvin järjestetty tapahtuma. AltConfissa oli itse asiassa pari aivan loistavaa esitystä. Tämän tapahtuman ongelmana oli epätasaisuus, koska jotkut setit olivat erinomaisia, mutta toisinaan joutui kyllä vähän pettymään. Myös AltConfin esitykset löytyvät videoina jälkikäteen katseltavaksi.

Profit?

Konferenssiin osallistuminen oli etenkin ensikertalaiselle San Franciscossa tietenkin mieleenpainuva kokemus. Esityksistä jäi hyvinkin konkreettista oppia ja labrat olivat loistavia. Uskoisin että meiltä lähtee tuonne ensi vuonnakin joku jos vain liput saadaan. Esityksethän voi tsekata myös jälkikäteen videolta osoitteesta developer.apple.com/videos/ ja ehdottomasti kannattaakin valikoidusti katsoa jokunen hyvä esitys. Etenkin jotain uutta APIa haltuun ottaessa kannattaa ehdottomasti vilkaista ensin WWDC-videot ja löytyykö asiasta materiaalia. Yleensä 40 minuutin videon katsominen säästää jokusen tunnin taistelulta, koska videoissa avataan nimenomaan sitä mitä Applen insinöörit ovat ajatelleet APIa toteuttaessaan ja miten sitä heidän mielestään kannattaa käyttää. Omia suosikkejani paikan päällä olivat ainakin:

Vinkkejä ensikertalaiselle

Jos olet suuntaamassa tapahtumaan ensin vuonna, ohessa pari yhden WWDC:n kokeneen veteraanin vinkkiä:

  • Jos haluat eturiviin Keynotessa, paikalla pitää saapua todella aikaisin. Itse en vaivautunut, eikä se välttämättä olekaan vaivan arvoista, koska takarivistä on loistava näkyvyys videotaulujen ansiosta.
  • WWDC Badge tarvitaan aina näkyviin kun kulkee tiloissa. Tämä tarkoittaa, että yhdellä lipulla vain yksi voi olla kerrallaan sessioissa.  Lippua on tosin helppo kierrättää ja tämä vaikutti olevan varsin yleistä.
  • Kannattaa etukäteen suunnitella vähän mitä tuolta haluaa. Jos haluat jutella Applen insinööreille, niin kannattaa valmistella ongelma, jota aiot esittää. Jos kyseessä on Applen bugi, niin tee siitä etukäteen raportti Applen bugiseurantaan. Tämä helpottaa hommaa. Jos haluat vain  kysellä miksi jokin juttu käyttäytyy kuinka käyttäytyy, niin Applen insinöörit voivat itse asiassa näyttää Frameworkin koodista miksi asia on tehty näin, mikä on melko siistiä.
  • Kannattaa myös varata oman sovelluksesi design mukaan. Designin taso voi olla rautalankakuvista toimivaan sovellukseen. Tätä voi käydä läpi Applen designereiden kanssa, mutta näihin sessioihin pitää varata aika.
  • Kannattaa ehdottomasti tsekata myös AltConfin tarjonta ja käydä kuuntelemassa siellä jotain.
IMG_2163

Tulipahan tuollakin pyörähdettyä ostamassa Apple-fanboy gearia.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!

Kommentit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *