Toni Mikkola

Toni Mikkola

Partner Executive

TwitterLinkedIn

Toivottavasti luit kollegani ja kaimani kirjoituksen, miten softakehityksen ostaminen pelastaa startup-yrityksen. Jatkan listaa vielä viidellä lisäsyyllä, jotka tulevat enemmän liiketoiminnan näkökulmasta. Tonin teksti perustui Headsted-startupin CTO:n kokemuspohjaan, tämä tulee CEO:n ja osin investorin näkövinkkelistä. Keskustelin vastikään Arctic’15-tapahtumassa useamman investorin kanssa ja viesti oli usein sama. Mikäli yrittäjä kertoo investoivansa sijoitetun pääoman oman kehitystiimin muodostamiseen, siirtyy investori katsomaan seuraavaa pitchiä. Miksikö?

6. Rekrytointi on investointi

Mieti sopiva profiili, kirjoita työpaikkakuvaus, hae sille näkyvyyttä, vastaile hyviin hakemuksiin, asiallisiin huomautuksiin ja tyhmiin kysymyksiin, haastattele, haastattele toisen kerran, teetä tekniset testit (mikäli itseltä löytyy osaamista), neuvottele työsopimuksesta… Yleensä rekrytoinnin kokonaishinnan ymmärtää vasta, kun sen on tehnyt ensimmäisen kerran. Tai jos se vielä meni, niin toinen ja kolmas harmittaa, ja ensimmäinen virherekrytointi vie yöunet.

Rekrytointi on investointi, jonka voi tehdä myös toimittaja. Tai oikeastaan on tehnyt jo. Enkä ainakaan toistaiseksi tiedä yhdenkään toimittajan laskuttaneen sisäisestä tiimin kasaamisesta asiakkaalle. Jos on, vaihda toimittajaa.

7. Kassa ei tykkää korkeasta burnratesta

Startup kehittää usein ohjelmistoaan askel kerrallaan. Ja joskus askeleiden väliin voisi mahduttaa kuukausia. Demon jälkeen kerjätään rahaa investoreilta tai haetaan alustavia sitoumuksia maksavilta asiakkailta. MVP:n jälkeen (soft)launchataan vakiinnuttaen ensimmäisiä asiakkaita ja keräten käyttäjäkokemuksia. Tyypillistä on, että johonkin ajanhetkeen asti kannattaa laittaa kaikki peliin mahdollisimman vakuuttavan ohjelmiston aikaansaamiseksi.

Toimittaja on tässä kohtaa helppo siirtää sivuun ainakin hetkellisesti ja varmaan siirtyykin, kun tietää kassan ammottavan tyhjyyttään ennen seuraavaa rahoituskierrosta ja loppuasiakkailta kertyvää kassavirtaa. Mutta mikäli startup on palkannut oman kehitystiimin, se jatkaa (vähemmän tärkeän) backlogin purkamista odottaen palkkapäivänä tilillensä siitä vastinetta.

8. Investoinnit tuotekehitykseen – mieluummin tuotteeseen kuin prosessiin

Toni viittasikin jo kokeneen toimittajan tuotekehityksen tuottavuuteen. Tuon vielä sen näkökulman, että palkkaa nostava oma tiimi luo omat prosessinsa. Kokeilee onnistuen ja epäonnistuen uusia työkaluja. Investoinneissa omaan tuotekehitysprosessiin puhutaan työmäärällisesti viikoista, ehkä kuukausista. Lisäksi jo pelkkä maksullisten palveluiden kokeileminen haaskaa vähäisiä kassavaroja. Esimerkkinä, Headsted päätyi kävijäanalytiikan osalta kokeilemaan kahtakin maksullista palvelua (+integroinnit), kunnes lopulta teki homman itse.

Vaihtoehtona toimittaja ottaa hyväksi toteamansa työkalut käyttöön ja jakaa pääsyn asiakkaalleen. Mitä siihen menisi, pari tuntia ehkä? Loput sitten tuotteen kehittämiseen.

9. Ideasi ei ehkä olekaan täysin uniikki

Toimittaja on luonnollisesti, tai sen pitäisi olla, salassapitovelvollinen, mutta aiempiin keisseihin liittyy yleensä oppeja, joita voi jakaa eteenpäin. Kansainvälinen kuukausihinnotteinen palvelu – miten verotusta pitäisi kohdella? Markkinointipainotteinen sovellus AppStoreen – miten se puetaan muotoon, jolla se menee review’n läpi? Mitä prototyypin on yleensä pitänyt tehdä, että se on saanut investorilta positiivisen reaktion? Miten kirjoitetaan hyvä hakemus Tekesille?

Isoja pohdintoja, joihin ulkopuoliset jakavat auliisti neuvojaan. Hyviä neuvoja on myös ohjelmistokehittäjällä, joka on jo jonkun aiemman asiakkaansa kanssa kosahtanut suoraan sudenkuoppaan, ehkä jarruttanut ajoissa tai loikannut uljaasti yli.

10. Pivotointi

Käyttäjä ei käyttäydykään, kuten ajateltiin. Fokus pitäisi sittenkin vaihtaa webistä mobiiliin. Valittu teknologia ei skaalaudu. Se tunne, kun koko tuotekehitystiimi pitäisi pistää vaihtoon suunnanmuutoksen myötä. Voi olla, että toimittajankin pitää vaihtaa tällaisella hetkellä asiakkaalle osoitettua tiimiä, mutta se on takuuvarmasti kevyempi liike kuin oman henkilökunnan sorvaaminen.

 

Todetaan lopuksi, että softakehityksen ostaminen ja oman tiimin rekrytointi eivät ole ristiriidassa keskenään. Startup kasvaa joskus isoksi ja silloin ei ole pahitteeksi, että talosta löytyy sisältä omaa ohjelmisto-osaamista. Jollain aikataululla valmistaudutaan myös viestikapulan vaihtoon alihankitulta tiimiltä omalle tiimille. Softakehityksen ostaminen antaa aikaa hyvälle rekrytoinnille, eikä sisään tarvitse ottaa parasta kolmesta ensimmäisestä hakijasta, mikä ei välttämättä tarkoita vielä mitään hakijan osaamistasosta.

Kirjoittaja vastaa Vincit Oy:n startup -asiakkuuksista. Unelmana on vuoden Slush ‘15 -tapahtumasta alkaen heittää yläfemmoja menestyneiden Vincitin start-up-asiakkaiden kanssa vuosittain niin paljon, että kädet punoittavat vielä jouluisin.

Tykkäsitkö artikkelista?

Anna pienet aplodit!