Smashing Conference -kokemuksia Saksanmaalta  

s-conf-2015-2

Smashing Magazinen luotsaama Smashing Conference on tänä vuonna ehditty pitää jo New Yorkissa ja Freiburgissa. Barcelonassa se järjestetään 20 - 21. lokakuuta, eli mukaan vielä ehtii. Syyskuun puolivälissä kolmannes Vincitin design-tiimistä osallistui Freiburgin konferenssiin ja kokemukset olivat oikein hyviä.

Lisäinfoa konferenssista ja puhujista tapahtuman sivuilla: http://smashingconf.com/

Järjestelyistä ja matkoista

Konferenssin kaksi ensimmäistä päivää oli varattu puheille ja kolmantena päivänä olivat työpajat. Osallistuimme Marko Dugonjićin pitämään “Responsive User Experience”-työpajaan ja se keräsi meiltä kovasti kehuja. Työpajassa koottiin hyvin yhteen, mitä aiempina päivinä oli konferenssissa käsitelty ja lopulta aiheet konkretisoituivat tehokkaasti työpajan harjoituksissa. Jos koskaan tulee mahdollisuus päästä Marko Dugonjićin työpajaan tai kuuntelemaan hänen luentoaan, kannattaa tilaisuus hyödyntää, sen verran hiottua esitys ja ulosanti oli.

Kolmipäiväiseen konferenssiin ei lähdetty pelkästään ulkomaanpäivärahojen takia, vaan Smashing Magazine on ollut minulle todella tärkeä tiedonlähde “taidekouluajoilta” lähtien, vaikkakin viime vuosina hieman vähemmän. Osallistumisesta Smashing Conferenceen on kollegojen kesken puhuttu jo muutamana aiempana vuonna, mutta koska alkusyksy on aina sen verran kiireistä, on lähtö jäänyt ja helpointa on ollut etsiä alkukesästä jotain aikataulullisesti sopivampaa. Smashing Magazine on kuitenkin niin merkittävä tekijä ja vakuuttava julkaisija, että liput tilattiin nopeasti työpajojen aiheiden selvittyä.

Lennot vaihtoineen ja matka Basilin lentokentältä Freiburgiin ei mennyt aivan kivuttomasti. Lentojen ollessa aikataulussakin matka-aika on taitettuihin kilometreihin nähden melko pitkä Suomesta tultaessa. Konferenssia järjestetään toki muuallakin, mutta Freiburgin ajankohta sopi meille parhaiten. Barcelona tuli nähtyä toissa kesänä Web Visions -konferenssissa, minkä anti jäi vahvasti tämänkertaisen Smashing Conferencen varjoon, vaikka suoraan näitä kahta tapahtumaa ei voi verratakaan.

Järjestelyt paikan päällä toimivat hyvin ja “pikkukaupungissa” oli helppo liikkua lyhyiden välimatkojen ansiosta. Konferenssi järjestettiin historiallisessa rakennuksessa ja ympärillä oli ihan kelpoja lounaspaikkoja ja katuruokaa helposti saatavilla. Päällekkäisiä puheita ei ollut ja siksi ei tarvinnut eikä voinut tehdä valintoja ketä kuunnella seuraavaksi. Jälkimmäinen seikka ei haitannut aiheiden ollessa sen verran hyvin rajattuna front end- ja design-puolelle, että liian kauas tiimimme suunnittelijoiden toimenkuvasta ne eivät menneet.

Konferenssin antia

Puheissa usein toistuvia termejä olivat mm. “Atomic design” ja “Modular design”, nämä tarkoittavat suunnittelutyössä käyttöliittymän purkamista peruselemententteihin eli “atomeiksi” (painikkeiksi, tageiksi, linkeiksi jne.) ja suunnittelun etenemistä kohti suurempia kokonaisuuksia, kuten toistettavia “moduuleita”, ja siten lopulta valmiisiin näkymiin.

atomic design

Käyttöliittymän peruselementeistä ja moduuleista on tarkoitus koota kirjasto kehitystiimin käyttöön ja siten poistaa tarvetta piirtää jokaista erillistä näkymää erikseen. Tämän pitäisi onnistua koska sopivista moduuleista pitää pystyä kokoamaan uusia näkymiä, ja jos jokin moduuli ei palvele tätä käyttöä, se ei kelpaa ja hylätään. Kirjasto ei siis olisi vain paikka, josta käyttöliittymän elementit löytyvät, vaan siellä tiimi myös tekee ratkaisut, jotka liittyvät käyttöliittymään.

Toimivan kirjaston ylläpitämisestä vastaa “Design master” ja tiimin tulisi käyttää jokapäiväisessä kommunikoinnissa kieltä ja nimiä, joita myös käyttöliittymässä ja sen elementeissä käytetään. Näin kieli ja käytetyt nimet eivät kuole, vaan kehittyvät ja jalostuvat ja toimimattomat karsiutuvat. Toimivan kirjaston ylläpitäminen ja aikaansaaminen vaatii myös jatkuvaa käyttäjätestausta.

Aiheesta modular design puhui Alla Kholmatova otsikolla “Modular design at work”. Lisää aiheesta Modular design: http://alistapart.com/article/language-of-modular-design ja Atomic Designista: http://patternlab.io/about.html

Paperiprotoilun puolesta julisti Heydon Pickering aiheella “Paper Prototyping Applications”. Kaikille suunnittelutyötä tekeville on varmasti tuttua paperiprototyypeillä testaaminen ja sen edut. Heydon Pickering painottikin paperiprotojen nopeutta ja mukautuvuutta testaustilanteissa. Järkevää on myös pitää työkalut, kuten käytetyt värit muutamissa vaihtoehdoissa ja käyttää mahdollisuuksien mukaan työssä vaikka oikeaa karttaa ja nastoja. Heydon Pickering nosti esille puheessaan Alla Kholmatovan aiemmin esittelemän Modular design -periaatteen ja kehotti aloittamaan suunnittelun työssä tarvittavista peruselementeistä.

Bram Stein puhui otsikolla “Web Fonts” Web-fonttien käytöstä ja niiden lataamisen optimoinnista, sekä fallback-vaihtoehtojen käytöstä ongelmatilanteissa. Näihin seikkoihin puuttumalla voidaan tarjota parempaa käyttökokemusta erityisesti mobiiliselaimilla. Samalla ehkäistään ongelmia, joissa tekstisisältö ei näy joillakin mobiiliselaimilla ollenkaan, jos määriteltyä web-fonttia ei onnistuta lataamaan. Samalta mieheltä löytyy aiheeseen liittyen vinkkejä seuraavaassa osoitteessa: http://bramstein.com/writing/preload-hints-for-web-fonts.html

Muita mieleen jääneitä aiheita oli Eric Portisin puhe “A Techy Stretchy Image Scrimmage ” jossa käsiteltiin kuvan skaalaamista ja tehokasta käyttöä webissä. Sisältö oli vahvasti HTML- ja CSS-painotteista, mutta timanttia. Aiheesta kiinnostunut voi tutustua tähän: http://ricg.io/

Geri Coadyn “Don’t believe Your Eyes” esitteli keinoja informaatiografiikan ja verkkosivujen luettavuuden parantamiseen erityyppisiä värisokeuksia ja muita käyttörajoitteita huomioiden. Neuvot olivat monesti helposti toteutettavia perusasioita, kuten riittävät kontrastit ja sopivien väriyhdistelmien käyttäminen, sekä oikeanlainen elementtien otsikointi ja, jälleen kerran, jatkuva testaus. Esille tulleista seikoista ison osan moni suunnittelija tekee varmasti automaattisesti. Toisaalta turhan moni itsestäänselvyys jää liian helposti huomioimatta suunnittelutyössä, ellei näitä ole erikseen määritelty vaatimuksiin. Selaimista ja verkosta löytyy erilaisia työkaluja luettavuuden testaamiseen ja optimointiin, esimerkiksi Contrast ratio -työkalu: http://leaverou.github.io/contrast-ratio/

Fiilikset tapahtuman jälkeen

Käteen konferenssista jäi läppäritarrojen lisäksi hyviä työkaluja suunnitteluun, työpajailuun ja testaukseen. Myös tiimin tarpeeksi monipuolisesta osaamisesta ja omien taitojen hyödyntämisestä heräsi ajatuksia Andy Buddin melko provosoivasta puheesta “the UX of user experience”, jossa koko UX designer-titteli kyseenalaistettiin. Ja kuten aiemmin mainittu, vaikka valinnanvaraa ei esitysten suhteen päivien aikana ollut, sai sisällöstä silti tarpeeksi irti ja monesti reilusti yli odotusten. Varsinkin työpajan sisältöä on jo hyödynnetty suunnittelutyössä.

Freiburgin pitäisi kai olla Saksan aurinkoisimpia kaupunkeja, mutta vettä satoi tällä kertaa päivittäin ja menomatkaan uhrattiin 16 maltaista tuntia, joten ensi vuodelle Barcelona on vahva vaihtoehto matka-aikojen takia. Silti Freiburgin konferenssin pienimuotoisuus (noin 350 osallistujaa) ja sympaattinen miljöö tekivät tapahtumasta tälle maalaispojalle helposti lähestyttävän.

Vinkki

Jos tuolle alueelle Saksaa joskus päätyy, niin suosittele tutustumaan paikalliseen pizzankaltaiseen tuttavuuteen, flammkucheniin, jossa perinteisesti on kohottamattomalle ranskankermalla valellulle taikinapohjalle kasattuna sikaa pieninä siivuina. Ja kaikkein parasta on, että tämä liekillä kypsennetty syötävä on kuin tehty kaljan kyytipojaksi.

Antti Tolppanen

Antti Tolppanen

Liity keskusteluun