Kysy meiltä mitä vain!

TL;DR Vincit avasi Reddit-palveluun oman AMA-sivun.

Voiko listayhtiö olla avoin? Voi olla, kun vain on. Tietysti sijoittajia ja muita sidosryhmiä pitää kohdella tasavertaisesti, mutta se ei ymmärtääkseni tarkoita, että ei voisi olla avoin.

Kuten monessa muussakin asiassa, niin myös avoimuuteen pyrittäessä, kaikki lähtee organisaation tai yhteisön arvoista ja kulttuurista. On vaikea nähdä yhtälöä, jossa avoimuuteen (kuten vaikkapa avoimeen lähdekoodiin) perustuvaa liiketoimintaa tekevän yrityksen kulttuuri olisi hyvin suljettu. Avoin kulttuuri on evoluution tulos ja vaatii opettelua kaikilta osapuolilta. Avoin ja vapaa kulttuuri antaa yksilölle paljon, mutta on vastaavasti myös vaativa toimintaympäristö ja edellyttää yksilöltä enemmän oma-aloitteisuutta ja vastuullisuutta kun perinteisempi organisaatiomalli. Valta ja vastuu kulkevat tässäkin käsi kädessä. Niin yrityksen kuin yksilön on oltava valmis kestämään myös kritiikkiä. Avoin ja rakentavan kritiikin salliva kulttuuri on kehittymisen edellytys ja vahva voimavara eikä ole estettä miksi sitä ei voi alkaa ajaa niin julkisissa organisaatioissa kuin savupiipputeollisuudessa. On ihan höpö höpöä väittää, että avoin kulttuuri voi toimia vain trendikkäissä IT-firmoissa. Kekkosta mukaillen: “kaikki syyt jotka estävät meitä olemasta avoimia ovat tekosyitä”.

Entropia on fysikaalinen suure, joka ilmaisee hajaantumisen määrän systeemissä. Termodynamiikan toisen pääsäännön mukaan eristetyn systeemin entropia kasvaa tai pysyy entisellään, mikäli ei tehdä työtä eristetyn systeemin kasassa pitämiseksi. Houkuttelisi väittää, että avoimuus noudattaa termodynamiikan toista pääsääntöä eli avoimuus lisääntyy, jos ei tehdä tietoisesti työtä sen leviämisen estämiseksi. Ihmisellä on luonnollinen tarve pyrkiä vapauteen ja autonomiaan ja historiallisesti erilaiset yritykset rajoittaa tätä pyrkimystä ovat lähes poikkeuksetta epäonnistuneet. Uskon vahvasti, että tämä pätee myös yritysmaailmaan eli avoimuus tulee tulevien sukupolvien myötä vahvasti lisääntymään entisestään ja yritysmaailman toimintamallien on siihen sopeuduttava.

Tässä hengessä päätimme kokeilla avata Redditiin Vincit AMA:n (Ask Me Anything). Nimensä mukaisesti meiltä voi nyt sitten kysyä AMA:ssa mitä vain. Erityisosaamista meillä on esimerkiksi Hervannan parhaista lounaspaikoista, kaikenlaisista extreme-kestävyysurheilulajeista ja Onnibussin aikatauluista. Niiden lisäksi meiltä voi kysyä vaikkapa työhyvinvoinnista, johtamisesta, rekrytoinnista tai liiketoiminnasta (koodaus, atk-palvelut ja palvelumuotoilu) ylipäätään. Meillä on ollut vuosia 100% tyytyväisyystakuulupaus ohjelmistoprojekteille eli saat rahasi takaisin, mikäli et ole tyytyväinen tekemäämme työhön. Aikanaan meitä pidettiin hulluina, kun annoimme moisen lupauksen. Nyt tässä hengessä lupaamme myös AMA-kysyjille rahat takaisin takuun, jos et ole tyytyväinen vastaukseen :-). Karvalakkia emme kuitenkaan lupaa lähettää, jos välttämättä haluat kysyä meiltä maailmankaikkeuden synnystä tai elämän tarkoituksesta ja emme odotusarvojen vastaisesti osaakaan siihen vastata.

Ajatuksenamme on kokeilla Redditiä lisätäksemme taas yhdellä tapaa avoimuutta, tässä tapauksessa erityisesti sidosryhmiin nähden. Kokeilemme AMA:aa ilman sen kummempia sitoumuksia tai tavoitteenasetantaa. Jos se osoittautuu hyödylliseksi ja toimivaksi kanavaksi, niin sitten jatketaan ja jos taas siitä ei ole hyötyä tai se ei herätä mielenkiintoa kenessäkään, niin sitten kokeillaan jotain muuta.

Tomi Pienimäki

2 kommenttia

Manu sanoo:

Arvostaisin suuresti jos kerrotte tämän viikon OIKEAT Eurolotto numerot – jos tämä on liian kova haaste niin lauantain Lotto numerotkin kelpaavat – siis oikeat:)

Vincit Helpdesk sanoo:

Hei Manu,

Euroloton oikeat numerot viikolle 1 ovat: 2, 21, 26, 44, 45, 1, 6.

Olkaa hyvä ja hyvää päivän jatkoa!

Liity keskusteluun